VESNICI PROLEĆA DONOSE TONU KUKURUZA: Takmičenje za seoska domaćinstva

Lj. P.

31. 05. 2022. u 16:51

SEOSKE laste, simbol sela i ukras štala, domaćinstvu gde su svile makar jedno gnezdo, mogu doneti vredne nagrade.

ВЕСНИЦИ ПРОЛЕЋА ДОНОСЕ ТОНУ КУКУРУЗА: Такмичење за сеоска домаћинства

NENAD MIHAJLOVIĆ

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije organizuje takmičenje „Domaćinstvo koje su laste izabrale“, a domaćinstvo sa najviše aktivnih gnezda seoskih lasta biće nagrađeno pobedničkim priznanjem i tonom kukuruza. Sva ostala koja budu učestvovala u nadmetanju, dobijaju šansu u izvlačenju „Srećno gnezdo“ u kojem mogu osvojiti vaučer za kupovinu sadnica voća. Prijave su otvorene do 12. juna.

- Cilj takmičenja je da se ukaže na važnost tradicionalnog stočarstva koje je ključno za opstanak seoskih lasta – kaže Nataša Jančić, koordinatorka takmičenja iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije. - Štale sa tavanicom od drvenih dasaka i greda, otvorenim prozorima i vratima, u kojima domaćini ne zaprašuju muve i druge insekte, stvaraju dobre uslove za gnežđenje seoskih lasta. Da je ovo svojevrstan ključ za uspeh i na takmičenju govori činjenica da su sva prethodna pobednička domaćinstva posedovala baš ovakve štale koje su pravi raj za laste.

Prijave na takmičenje su putem onlajn formulara ili pozivom na brojeve telefona 021/304-49-25 i 011 400-25-61, radnim danom od 9 do 17 časova. Konačni rezultati biće objavljeni do 19. juna na stranici www.pticesrbije.rs.

Seoska lasta je vrsta koja je svoj život vezala uz čoveka i lako je prepoznatljiva po svom dugom, račvastom repu.Ono što možda najviše ushićuje ljude u vezi sa lastama, jesu njihove gnezdilišne navike. Čvrsto gnezdo, oblika četvrtine lopte, zalepljeno na vertikalni zid, prave od blata i svoje pljuvačke gotovo uvek u unutrašnjosti pomoćnih objekata u domaćinstvima. Čitavu zimu čovek gleda u prazno gnezdo, sve dok se u proleće par lasta ne vrati sa svojih dalekih afričkih zimovališta, prelazeći hiljade kilometara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni