PROFIT OD SADNOG MATERIJALA: Festival cveća u Trsteniku – zarađuju od cveća i lekovitog bilja

S. BABOVIĆ

17. 05. 2022. u 06:47

IAKO je Trstenik poznat po proizvodnji povrća i loznog materijala, sve je više onih koji se odlučuju za saksijsku i baštensku hortikulturu.

ПРОФИТ ОД САДНОГ МАТЕРИЈАЛА: Фестивал цвећа у Трстенику – зарађују од цвећа и лековитог биља

Foto: Sajam cveća

Istovremeno, polovinom maja održani prvi Festival cveća u ovoj zapadnomoravskoj opštini je u prvi plan izdvojio i procenu da će za postizanje godišnje proizvodnje loznih kalemova - od oko 15 miliona komada, odnosno šest miliona sadnica - biti potrebno bar pet godina.

- Posle gubitka posla, odlučila sam se za uzgoj lekovitog i začinskog bilja, hobi se pokazao kao pun pogodak, pa sam nastavila da radim i ulažem - kaže Radica Kostić, koja proizvodi bosiljak, celer, peršun, vlašac, potočarku i miloduh.

Porodica Nešić je u Medveđi još pre pet godina zapatila lavandu, a onda su proširili asortiman i sada se diče ruzmarinom, žalfijom, majčinom dušicom, timijanom. Ivan Nešić kaže da sve to gaje na porodičnom imanju, na otvorenom, ali i u plasteniku, dok ne prođe orezivanje. Veli i da to nisu zahtevne biljke, pa je motika najbolji pesticid...

Predsednica Opštine u Trsteniku Milena Turk ističe da je cilj manifestacije koja je organizovana u saradnji sa Regionalnom privrednom komorom u Kruševcu da se povežu prozvođači cveća, ukrasnog bilja i sadnog materijala, te da se obezbede bolji uslovi za rad i plasman.

- Sve je više poljoprivrednih gazdinstava sa ovom delatnošću, pa smo odlučili da organizujemo ovakvu manifestaciju koja je, na opšte zadovoljstvo, okupila 20 izlagača - naglašava opštinski većnik Vladimir Dačić.

Istovremeno, iz Regionalne privredne komore u Kruševcu saopštavaju da je kompletan Rasinski okrug prepoznat po sadnji ruža, sadnog materijala i cveća, a da je posebno živa aktivnost registrovana u delu oko Morave. Rame uz rame sa privatnim prozvođačima, već pet godina su i štićenici Vaspitno-popravnog doma u gradu pod Bagdalom, koji su takođe izlagali na Festivalu. Oni u plasteniku od 10 ari imaju između 35.000 do 40.000 strukova saksijskog cveća, a među neobičnim vrstama gaje nikotijanu i šeboj, te retke sukulente, poput "jadranske lepotice".

Među prvima se oporavili posle pandemije

CVEĆARSTVO je bilo jedna od prvih grana koje su se oporavila posle pandemije. Tako je već u 2020, po podacima Grupacije proizvođača cveća i ukrasnog bilja, vrednost izvoza iznosila oko 4,2 miliona evra, a samo ruža - dva i po. Najznačajniji regioni za proizvodnju su - osim severa Vojvodine, te okolina Šapca i Ljiga - upravo Trstenik i Kruševac.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MALO NEDOSTAJE DA LEGO MUSKETARI ODU NA FLORIDU: Novac za gimnazijalce iz Kragujevca prikupljaju i građani