BRAĆA MUSIĆ: Gostujuća izložba Narodnog muzeja Kruševac od večeras u Muzeju u Paraćinu

Зорана Рашић
Zorana Rašić

12. 05. 2022. u 13:34

VEČERAS će u Zavičajnom muzeju u Paraćinu kao uvod u manifestaciju „Muzeji za 10“ biti otvorena gostujuća izložba Narodnog muzeja Kruševac „Braća Musić“, čiji je autor dr Ljubiša Vasiljević, muzejski savetnik te ustanove.

БРАЋА МУСИЋ: Гостујућа изложба Народног музеја Крушевац од вечерас у Музеју у Параћину

Foto: Fejsbuk/Zavičajni muzej Paraćin

Izložba govori o srpskoj srednjovekovnoj porodici Musić o kojoj su podaci prilično oskudni, ali je pouzdano da nosi prezime po rodonačelniku Musi, koji je bio oženjen Draganom, sestrom kneza Lazara Hrebeljanovića.

Musići su, nakon smrti cara Uroša, predstavljali gotovo nezavisne oblasne gospodare na prostoru srednjeg toka i porečja Ibra, donjeg i srednjeg toka reke Raške, gornjeg i srednjeg toka reke Lab i velikog dela Kopaonika. Okruženi znatno moćnijim susedima, kao što su bili knez Lazar, Nikola Altomanović i Brankovići, nisu bili u mogućnosti da obezbede samostalnost i proširenje svoje teritorije.
Sačuvano je sećanje na viteštvo Stefana Musića koji je, kao najstariji sin, nakon Musine smrti preuzeo upravu nad porodičnim dobrima. Još za života njegovog oca, porodica Musić je preuzela vazalne obaveze prema knezu Lazaru. Stefan nije menjao očevu politiku i verno je služio kneza Lazara sve do njihove zajedničke pogibije na Kosovu.

O drugom bratu, Lazaru Musiću, sačuvano je mnogo manje istorijskih podataka nego o starijem Stefanu, a istorijski podaci da je i on učestvovao u Kosovskom boju ne postoje.

 Izložba posvećena braći Musić biće otvorena u 19 sati u suterenu Zavičajnog muzeja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna