NIČE UTOČIŠTE OD BATINANJA ZA NAJMLAĐE: Novi Sad prvi grad u Srbiji koji će dobiti dnevni boravak za decu u riziku od nasilja

Lj. P.

11. 05. 2022. u 08:25

GRAD Novi Sad će biti prvi u Srbiji koji će dobiti Dnevni boravak za decu u riziku od nasilja, tako da već razmatramo lokacije, kako bi uskoro naš grad imao takav oblik zbrinjavanja ugroženog maloletnog stanovništva.

НИЧЕ УТОЧИШТЕ ОД БАТИНАЊА ЗА НАЈМЛАЂЕ: Нови Сад први град у Србији који ће добити дневни боравак за децу у ризику од насиља

Foto Shutterstock

To je juče obelodanio Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada, na sastanku Koordinacionog tela za borbu protiv nasilja u novosadskim školama i Centra za nestalu i zlostavljanu decu. Sastanku, upriličenom na Vučevićevu i inicijativu Igora Jurića, predstavnika Centra za nestalu i zlostavljanu decu, prisustvovali su i predstavnici opština Subotice, Vlasotinca i Aranđelovca, u cilju da se civilni i javni sektor umreže u aktivnosti zaštite bezbednosti dece i prevencije nasilja, kao i da se dobra iskustva Novog Sada prenesu drugim gradovima i opštinama u Srbiji.

Prema rečima članice Gradskog veća za obrazovanje i predsednice Koordinacionog tela Dine Vučinić, sastanku su prisustvovali i predstavnici Učeničkog parlamenta, koji aktivno učestvuju u radu Koordinacionog tela.

- Cilj ovog sastanka je da u rad Koordinacionog tela uključimo organizacije civilnog sektora i pojedince koji imaju znanja i dobru volju, kako bi to telo bilo još funkcionalnije - rekao je Vučević.

- To što smo angažovani više od drugih na ovom polju, ne znači da u Novom Sadu ima više nasilja, naprotiv, to znači da mi ne okrećemo glavu od problema nego nastojimo da ih brzo rešavamo i što više preveniramo.

Zbrinjavanje ugroženih maloletnih Novosađana, Foto Pres služba Grada

Igor Jurić rekao je da je namera Centra za nestalu i zlostavljanu decu da dobre prakse zažive i u drugim sredinama u Srbiji, i da misli da svi gradovi i opštine u Srbiji treba da imaju Koordinaciono telo kakvo ima Novi Sad i da će nakon što osnuje i Dnevni boravak za decu u riziku od nasilja, Novi Sad postati lider u regionu kada je reč o zaštiti bezbednosti dece i sprečavanju nasilja.

- Nasilje je prisutno u svim školama u Srbiji i ovakvi konkretni koraci moraju se preduzimati kako ono ne bi eskaliralo - zaključio je Jurić.

VODEĆA TEMA

- U PROTEKLIH mesec dana više puta sam razgovarao i sa gradonačelnikom Novog Sada i sa predsednikom Vučićem, koji su me uverili da će, nakon što bude formirana, Vlada Srbije problem nasilja nad decom tretirati kao vodeću temu - kazao je Jurić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)