DRAGANU PAVLOVIĆU PODIGLI SPOMENIK: Predejane ne zaboravlja nesebičnost svog humaniste i dobrotvora

Игор Митић
Igor Mitić

05. 05. 2022. u 14:12

Vlasniku Motela „Predejane“ Draganu Pavloviću Pelagiji, koji je od posledica infekcije virusom korona preminuo marta 2020. godine, podignut je spomenik u parku u centru Predejana u znak sećanja na čoveka koji je uvek pokazivao veliku ljubav prema mestu u kome se rodio, za koje se borio i koje nikada nije zaboravio.

ДРАГАНУ ПАВЛОВИЋУ ПОДИГЛИ СПОМЕНИК: Предејанe не заборавља несебичност свог хуманисте и добротвора

foto: GU Leskovac

Iako je veći deo života proveo u Rusiji, gde je u građevinarstvu postigao veliki poslovni uspeh, Dragan je bio vezan za svoje Predejane i ljude u njemu.

- Naša brojna porodica je zahvalna na tome što čuvate uspomenu na Dragana – čoveka iz Predejana. Ova prelepa zemlja, jug Srbije, podigla je dostojnog građanina. Toliko ljudi mi je pričalo o njegovoj pomoći i nesebičnosti, a njegov život je primer kako osoba otvorenog srca može da postigne mnogo – kazala je Marina Pavlović nakon što je, sa gradonačelnikom Leskovca Goranom Cvetanovićem, otkrila spomenik svome suprugu.

foto: GU Leskovac

Svi koji su poznavali Dragana Pavlovića znali su koliko voli Predejane. Bio je primer lokalpatriotizma kakav se retko viđa, pa ne čudi inicijativa mesne zajednice da dobije spomenik u centru ove varoši. Osim najbližih, u Draganovom srcu bilo je i mesto u kojem je odrastao, kome se uvek vraćao i gde je pokazivao svoju nesebičnu, humanu i dobrotvornu stranu. Motel je kupio i obnovio kako bi sačuvao radna mesta i opstanak svog Predejana.

foto: I.Mitić

- Kao i do sada od motela ne očekujem dobit već samo prihode koji će biti dovoljni da zadržim postojeće radnike čija je ezgistencija vezana za ovaj objekat. To je garancija da će nastaviti da žive u Predejanu – govorio je Dragan za „Novosti“ dan posle otvaranja novog auto-puta kroz Grdeličku klisuru.

foto: I.Mitić

Bio je svuda tamo gde je trebalo pomoći. Njegove donacije jugu Srbije se ne mogu pobrojati. Bio je ktitor prilikom obnove predejanskog hrama „Sv. Arhangel Gavrilo“ za šta je od tadašnjeg patrijarha Irineja odlikovan ordenom Svetog Save. Za života je dobio i najviše priznanje Leskovca, a Oktobarska nagrada dodeljena mu je i posthumno.

foto: I.Mitić

Draganov spomenik je rad profesora Zdravka Joksimovića sa Fakulteta za likovnu umetnost iz Beograda, a izlila ga je umetnička livnica „Stanišić“ iz Novog Sada. Otkrivanju spomenika prisustvovali su i otac i brat Draganove supruge Marine koji su za ovu priliku stigli iz Kazahstana.

USPOMENA NA SIROMAŠNO DETINjSTVO

Dragan je iz rodnog Predejana sa samo 15 godina otišao „trbuhom za kruhom“. Vratio se kući u poslednji čas da sačuva život varošici i motelu u kojem je zaposleno stotinak ljudi. Porodica kaže da za njega motel nisu bili samo zidovi već i uspomene na siromašno detinjstvo pored samohrane majke. Dragana život nije mazio, ali o tome nije govorio. Da razume one kojima je teško pokazivao je dobrom namerom, savetom i podrškom tamo gde je ona najpotrebnija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije