SELIDBA 177 UMETNINA: Pirotska galerija počela da preuzima kulturnu zaostavštinu "Prvog maja"

V. ĆIRIĆ

05. 05. 2022. u 06:21

GALERIJA "Čedomir Krstić" u Pirotu, kojom rukovodi istoričarka umetnosti Radmila Vlatković, počela je sa preuzimanjem velike umetničke zaostavštine "Prvog maja", koji je u SFRJ bio poznat po velikom broju umetničkih dela, koja su nakon raspada tekstilnog giganta ostala u krugu i parkovima preduzeća, poznatog po kulturi rada.

СЕЛИДБА 177 УМЕТНИНА: Пиротска галерија почела да преузима културну заоставштину Првог маја

Skulpture u krugu "1. maja", Skulpture u krugu "1. maja", Foto V. Ćirić

Povodom preuzimanja formirana je stručna komisija koja treba da predloži gde će biti locirane skulpture i druga ostvarenja koja mogu da budu na otvorenom porostoru. Pomenuta umetnička dela, ali i pojedine druge objekte tekstilnog giganta kupio je grad, jer niko od privatnih investitora nije bio zainteresovan za kulturu.

- Slike, grafike i crteže smo već preuzeli, a u narednom periodu ćemo uzeti i skulpture i mozaike. Skulpture će biti raspoređene po parkovskim površinama grada, ali je veliki posao skidanje i izmeštanje mozaika i on će trajati najduže. To je veoma skup i spor proces, za koji će biti potrebna i saglasnost Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, kao i saradnja Fakulteta likovnih umetnosti, odnosno njihovih stručnjaka jer je izmeštanje mozaika stručan posao - kaže Vlatkovićeva.

Nekoliko skulptura poput "Zeca", "Žene i muzike" i ostvarenja "Suza" već su na centralnom gradskom trgu i izazivaju ogromno interesovanje posetilaca, naročio onih koji se ovde nađu prvi put. Reč je o renomiranim ostvarenjima u mermeru.

Umetnička dela kojih je više od 170, kupljena su prošle godine u paketu sa prvomajskim hotelom "Stadion" za oko 25,1 milion dinara. Ogromno umetničko blago čini 35 skulptura, 11 mozaika velikih dimenzija, 15 tapiserija, vitraž, fontane što sa slikama i grafikama čini fundus od 177 dela.

Vlatković Radmila, Foto V. Ćirić

VELIKANI

MEĐU umetnicima koji su stvarali za "Prvi maj" su domaći, ali i strani umetnici. Tu su, pored ostalih i Japanac Knegiro Unzuma, zatim Gaspar de Jaga, umetnici iz Afrike, kao i Sava Stojkov, Nikola Džamonja, Lazar Vujaklija, Nikola Graovac, Jovan Kratohvil, Nedeljko Gvozdenović, Mladen Srbinović, Peđa Milosavljević, Zuko Džumhur, Stojan Ćelić i mogi drugi, kao i umetnici iz Pirota.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna