PARAĆINAC PRVI MEĐU SAMURAJIMA: Luka Ilić od detinjstva trenira kendo, japansku borilačku veštinu, i član je juniorske reprezentacije Srbije

Z. RAŠIĆ

04. 05. 2022. u 08:25

KAD je pre jedanaest godina počeo da trenira kendo, ova japanska borilačka veština u Paraćinu bila je tek u povoju, a Luka, sa šest godina, bio je u predškolskom dobu.

ПАРАЋИНАЦ ПРВИ МЕЂУ САМУРАЈИМА: Лука Илић од детињства тренира кендо,  јапанску борилачку вештину, и члан је јуниорске репрезентације Србије

Foto Privatna arhiva

Danas, kad ima sedamnaest, kaže da se kendoom bavi praktično otkad zna za sebe, ali da mu početak nije bio nimalo jednostavan. Pobedila je njegova želja da kendo toliko savlada da stigne do prvih takmičenja i medalja. Mlađani Luka danas je dvostruki balkanski šampion u juniorskoj konkurenciji u ovom i dalje malo poznatom, ali sve popularnijem sportu, a takođe je već godinama član juniorske reprezentacije Srbije.

Luka se nedavno sa reprezentacijom vratio iz Soluna sa 12. Balkanskog prvenstva na kom je učestvovalo oko dve stotine takmičara iz desetak država. Pojedinačno je u borbama odbranio prošlogodišnju titulu najboljeg na Balkanu. Da bi se po drugi put popeo na pobednički tron, imao je pet borbi. U finalu je savladao Grka, a pre njega takmičare iz Crne Gore, Bugarske i klupskog druga Dimitrija Gajića. Kao juniorski reprezentativac ekipno je takođe osvojio zlato i sad srpska reprezentacija pred sobom ima težak zadatak da na predstojećem Evropskom prvenstvu koje se održava od 27. do 29. maja u Frankfurtu ponovi uspeh iz 2019. godine i postane evropski šampion.

- Prošle godine došlo je do smene generacija. Svi juniori napunili su osamnaest i prešli u seniorsku kategoriju, pa je na nama mlađima da opravdamo njihov uspeh. Sadašnja juniorska reprezentacija ima četiri člana. Osim mene, još dvojica su iz Paraćina, Strahinja Ćajić i Dimitrije Gajić. Svi smo članovi paraćinskog kluba Katori, a trener nam je Ivan Jovanović, koji je ujedno predsednik Kendo saveza Srbije - napominje Luka.

Foto Privatna arhiva

On je svoje prve sportske korake napravio upravo kod Jovanovića, najzaslužnijeg za osnivanje paraćinskog kluba i razvoj ove borilačke veštine u gradu na Crnici.

Mladi srpski reprezentivac pohađa drugi razred Tehnološke škole, smer za farmaceutsku tehnologiju. Voli svoju struku, odličan je učenik i namereva da studira farmaciju u Beogradu ili Kragujevcu. Kaže da će kendo nastaviti da trenira i dalje kad upiše fakultet.

TRI MINUTA - VEČNOST

KENDO - japansko mačevanje, nastalo je još u doba samuraja. Niko nije mogao da postane samuraj dok ne savlada tu veštinu. Takmičari u ovom drevnom sportu za koji treba biti fizički spreman i psihički vrlo izdržljiv zovu se kendoke i sebe smatraju samurajima. Nastupaju u atraktivnim kimonima i bore se bambusovim mačevima - ši naj. Borba traje tri minuta, a Luka tvrdi da je to zapravo večnost.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024