NA MOSTU PREKO ZAPADNE MORAVE OSVANULA PORUKA: Obeležena godišnjica NATO bombardovanja Trstenika (FOTO/VIDEO)

S.BABOVIĆ

30. 04. 2022. u 18:42

”NATO ubice večno nek ispaštaju, deca Trstenika bombe vam ne praštaju”, glasi ispisana poruka, koja je osvanula danas na mostu preko Zapadne Morave povodom 23. godišnjice od bombardovanja starog čeličnog mosta.

НА МОСТУ ПРЕКО ЗАПАДНЕ МОРАВЕ ОСВАНУЛА ПОРУКА: Обележена годишњица НАТО бомбардовања Трстеника (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: OU Trstenik

Tog 30.aprila 1999. godine, prilikom reketiranja mosta poginuli su Nadežda Petričković(44) i Dejan Đorđević(40). Oštećeni su brojni civilni objekti, kuće, zgrade, Crkva Svete Trojice u centru Trstenika.

Foto: OU Trstenik

- 23 godine nisu učinile da bol postane manja, da sećanje izbledi i nisu učinile da prestanemo da se pitamo - ”zašto”? - rekla je Milena Turk, predsednica opštine, na obeležavanju godišnjice stradanja sugrađana.

- Mi smo dužni da se sećamo, da pamtimo, da generacijama koje dolaze govorimo istinu o zločinačkoj NATO agresiji. I kao što je mnogo puta rečeno, oprostićemo ako budemo mogli, zaboraviti jedino ako nas ne bude bilo.

U znak sećanja na žrtve bombardovanja, ali i na 17 Trsteničaa koji su dali svoje živote braneći zemlju, članovi porodice nastradalih i više boračkih i opštinskih delegacija položilo je cveće na spomenik kraj Morave, a potom je i simbolično, kolona u mimohodu otišla na nov most, izgrađen na mestu srušenog, i vence bacila u reku.

   

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!