POD ZASTAVOM SRBIJE OBIŠAO TREĆINU PLANETE: Ćupričanin Marko Vuksanović, IT oficir na naučno-turističkom brodu

Z. GLIGORIJEVIĆ

26. 04. 2022. u 06:34

PRIVILEGIJU da vide kako se pingvini gegaju na kopnu, dok su u vodi kao torpeda, morske lavove koji se izležavaju na obali, kao i nestvarno lepe pejzaže Antarktika imaju naučnici i retki srećnici koji mogu da plate turističku posetu Južnom polu.

ПОД ЗАСТАВОМ СРБИЈЕ ОБИШАО ТРЕЋИНУ ПЛАНЕТЕ: Ћупричанин Марко Вуксановић, ИТ официр на научно-туристичком броду

Sa dr Bil Galiom oduševljeni pingvinima, Foto Karl Erik Kilander

Ćupričanin Marko Vuksanović (35) u svemu tome može da uživa i da, pritom, dobro zaradi, jer je IT oficir na brodu "Nešenel džiografik eksplorer" kompanije "Lindblad ekspedišns", koja sa partnerom, Nacionalnom geografijom, organizuje turističke posete na Antarktiku.

Turisti tako od naučnika, naturalista i stručnjaka drugih profila, "iz prve ruke" saznaju o biljnom i životinjskom svetu oko njih.

- Brod ima stotinak članova posade, ronioce, stručnjake koji proučavaju biljke i životinje i 140 putnika. Najviše me oduševljavaju pingvini, a preslatki su i morski lavovi. Rado bih ih pomazio, ali nažalost, možemo da im priđemo samo na dva metra.

Obožavam svoj posao. Ima mnogo obrazovanijih i pametnijih od mene, a ja sam samo uz Božju pomoć dobio dobru poslovnu priliku - skroman je Marko, jedini Srbin na ovom brodu.

Antarktik, Foto Aleks Krovik

Njegov posao nimalo nije lak. Pošto je po struci inženjer računarstva i elektrotehnike i specijalista za računarske mreže, odgovoran je za sve elektronske uređaje, brine o celokupnoj opremi i bezbednosti na brodu, kao i za satelite, servere, svu komunikacionu opremu, uključujući radio i voki-toki aparate, televizore i telefone. Održava internet i pomaže turistima, pa čak i električarima ako imaju probleme s tehnikom. Za kompaniju "Lindblad ekspedišns" počeo je da radi jula prošle godine.

- Da nije bilo Emilije Stanišić, Ivana i Đorđa Leštanina iz jedne beogradske agencije, nikada ne bih radio na brodovima. Najpre sam preko ove agencije 2018. godine počeo da radim za firmu na čijem sam brodu bio asistent IT oficira. Brod koji prevozi 3.000 putnika, ličio mi je na megagrađevinu. Video sam mnogo lepih mesta, poput ostrva Bora Bora gde je voda bele boje, na Baliju sam video ružičasto-crvenkaste plaže, čudesni grad Petra u Jordanu - nabraja Marko, koji je obišao više od 60 zemalja, gotovo trećinu planete.

SIGURNOST

PORED toga što je morao da nauči zone na kruzeru, kako bi znao gde su mu kabina, kancelarija i restoran, Marko se u početku plašio kada je nevreme, jer na brodu može da bude veoma neprijatno. Sada je to za njega, veli, "banja", oseća se sigurno, jer su veće šanse da nekog automobil pokosi na ulici, nego da se dogodi nesreća na brodu.

PROMOTER SRBIJE

IAKO je pola godine na brodu, a drugu polovinu godine provodi u Beogradu sa suprugom Jasnom, koja radi kao lekar opšte prakse, ona ga potpuno podržava u njegovom poslu. Kako je i ona Ćupričanka, drago joj je što se Marko ne ukrcava na brod bez zastave Srbije i Ćuprije. Zahvaljujući promovisanju zavičaja, doktor Bil Galija, na mapi za tren oka nađe Srbiju, što može mali broj Amerikanaca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ZAHAROVA ZAPRETILA: Zažalićete

ZAHAROVA ZAPRETILA: Zažalićete

RUSIJA će analizirati ograničenja koja je Poljska uvela na kretanje ruskih diplomata na njenoj teritoriji i preduzeti uzvratne mere, izjavila je danas portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

27. 05. 2024. u 18:27

Komentari (0)

SVET OSTAO ZATEČEN: Evo šta je Aleksander Zverev prvo uradio kada je pobedio Rafaela Nadala na Rolan Garosu