ZALEĐEN U VREMENU: Otkrivena jedna od najpoznatijih olupina u istoriji – Šekltonov „Endurans“, koji je potonuo pre 107 godina (VIDEO)

Novosti online

09. 03. 2022. u 23:35

„ENDURANS“ – davno izgubljeni brod ser Ernesta Šekltona, jednog od najpoznatijih istraživača u istoriji, otkriven je na dnu Vedelovog mora, gde se nalazi više od jednog veka, od kada je potonuo 1915. godine.

ЗАЛЕЂЕН У ВРЕМЕНУ: Откривена једна од најпознатијих олупина у историји – Шеклтонов „Ендуранс“, који је потонуо пре 107 година (ВИДЕО)

Printskrin

Brod je tokom jedne od ekspedicija na Južni pol ostao zarobljen i okovan ledom, koji ga je posle nekog vremena smrvio, što je primoralo Šekltona i posadu da preduzmu neverovatan pokušaj bekstva i spasavanja sopstvenih života. „Endurans“ je potonuo 1915. godine i od tada leži tri kilometra ispod površine Vedelovog mora.

Istraživači su ostali zapanjeni izuzetnom očuvanošću olupine, koja izgleda skoro kao pre 107 godina. Drvo, iako malo deformisano, zadržalo je svoju strukturu, a natpis „Endurans“ (Izdržljivost) jasno se vidi na krmi.

- Bez imalo preterivanja, ovo je najbolje očuvana olupina drvenog broda koju sam dosad video“ - kaže pomorski arheolog Mensun Baund, učesnik ekspedicije koja je pronašla brod. - „Endurans“ stoji uspravno na dnu, skoro netaknut i u sjajnom stanju.

Ser Šeklton pokrenuo je Kraljevsku transatlansku ekspedicija 1914. godine kao pokušaj da pređe Antarktik od Vedelovog mora u južnom Atlantiku do Rosovog mora u južnom Pacifiku.

Ekspedicija je u Vedelovo more stigla januara 1915. godine, gde je led zarobio brod. U oktobru je led smrskao brod, a posada je, zajedno sa Šekltonom, nadljudskim naporima uspela da stigne čamcima do ostrva Slon.

Nakon toga, Šeklton i još petorica članova uspeli su u malom čamcu da stignu do Južne Džordžije, odakle su organizovali akciju spasavanja preostalog ljudstva.  

(RTS)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!