DOKTORKA DRAGA LJOČIĆ ZA NEZABORAV: Film i izložba u Šapcu o prvoj srpskoj lekarki

V. Mitrić

20. 04. 2022. u 11:54

GRUPA šabačkih novinara i umetnika, koje predvodi novinarka i publicistkinja Aleksandra Delić, upravo je završila i spremila za promociju, u četvrtak, u okviru programa obeležavanja Dana grada Šapca, dragocen projekat „Doktor Draga Ljočić - Odsjaji” o životu i radu znamenite Srpkinje.

ДОКТОРКА ДРАГА ЉОЧИЋ ЗА НЕЗАБОРАВ: Филм и изложба у Шапцу о првој српској лекарки

foto: porodična arhiva Ljočić

Projekat „Doktor Draga Ljočić-Odsjaji” sastoji se iz dve celine, likovno-dokumentarne izložbe sa umetničkim instalacijama uz uvodno predavanje o dr Dragi Ljočić i dokumentarnog filma o životu i radu ove čuvene Srpkinje. Film je zasnovan na istorijskim izvorima, arhivskoj građi, saznanjima i sećanjima potomaka.

Sama ideja za pokretanje ovako ambicioznog projekta potekla je od mr Sonje Bokun Đinić, dugogodišnje direktorke Biblioteke šabačke i njenog istraživanja - kaže Aleksandra Delić, rukovodilac projekta. - Saznanja do kojih je došla bila su osnova da se najpre sagleda bogatstvo i značaj svega onoga što je zaostavština dr Drage Ljočić. Po prvi put šira javnost imaće uvid u još neobjavljena dokumenta i fotografije kao izvore novih saznanja o ovoj izuzetnoj ličnosti.

Projekat je podržalo Ministarstvo kulture Republike Srbije i Grad Šabac.

Naučni savet Srpske kraljevske akademije naučnika i umetnika, na čijem je čelu čuveni srpski hirurg, profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu i višegodišnji zamenik direktora Kliničkog centra Srbije, kaže da je „ovo veliki iskorak šabačke kulture u celini, a posebno kulture sećanja”. Tim koji je ostvario, kako kaže, „ova velika dela, imao je i znanje i umeće, i osećaj, i odgovornost, i savest da se sačuva od zaborava ovakva svetla ličnost iz reda našeg roda”.

- Šapčani su, s razlogom, ponosni na dr Dragu Ljočić, koja je bila, ne samo lekar, već i ličnost koja treba da bude uzor sadašnjim i budućim pokolenjima i u stručnom, i u ljudskom, i u patriotskom smislu. Bila je ličnost koja je dosta uticala da se menjaju nabolje stvari u tadašnjem srpskom društvu, od prava dece do prava žena, za poštovanje čoveka kao nečeg najdragocenijeg u društvu. Šapčani joj se na ovaj načini najbolje odužuju.

BONUS VIDEO: MESTO GDE SU ROĐENI SRPSKA CRKVA I NOVI ZAVET: Reporter "Novosti" u drevnoj Nikeji

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (0)

VEĆ OD 380 EVRA: Evo kako da posetite ovu egzotičnu destinaciju za malo para i to na 8, 11 ili 12 dana avionom