ZASTAVA ISPRED GRADSKE KUĆE U KIKINDI: Znak jednakosti na Svetski dan Roma

Рада Шегрт
Rada Šegrt

08. 04. 2022. u 17:18

ROMSKA zastava danas je prvi put podignuta na jarbol ispred Gradske kuće u Kikindi.

ЗАСТАВА ИСПРЕД ГРАДСКЕ КУЋЕ У КИКИНДИ: Знак једнакости на Светски дан Рома

Foto: R. Šegrt

Na ovaj način, uz himnu "Đelem, đelem" poslata je poruka da su Romi ravnopravni sa ostalim građanima koji žive u ovom gradu. Istovremeno je ovako obeležen 8. april, Svetski dan Roma.

Procenjuje se da u Kikindi živi oko 3.000 pripadnika romske nacionalne zajednice. Događaju je prisustvovao i Željko Radu, romski aktivista, jedana od najobrazovanijih Roma u ovom gradu.

- Ovo je znak da grad ima sluha, volju i želju da pomogne nama Romima u borbi koja je teška, ali verujem da ćemo uspeti da integrišemo romski narod u sve sfere života. Za nas je ovo značajn dan, jer slavimo kulturu i tradiciju Roma – rekao je Radu i podsetio na izjavu Trifuna Dimića, jednog od najvećih boraca za romska prava:

- Siromašni smo zato što smo neobrazovani, a neobrazovani smo zato što smo siromašni. Taj začarani krug siromaštva je ono sa čime se borimo, a ključ izlaska iz tog kruga jeste upravo obrazovanje. Kod Roma se polako podiže svest o važnosti školovanja, pa imamo sve više naših sunarodnika koji se upisuju na više i visoke škole, završavaju ih i zapošljavaju se. To je jedini ključ za izlazak iz geta- poručio je Radu, koji je kao učenik generacije u osnovnoj, pa zatim srednoj Ekonomskoj školi u Kikindi, posle kao prvi na budžetskoj listi upisao Ekonomski fakultet i diplomirao.

Romska zastava, sa svojim simbolima, sada Kikinđane uči da plava i zelena boja sa crvenim točkom ukazuju na to da je reč o slobodarskom narodu koji je kroz vekove i čitav život putovao i proveo u pokretu, spavao pod vedrim plavim nebom na zelenoj travi. Točak simboliše simbol pokreta i napretka koji želimo da dostignemo. Izgleda zastave ustanovljen je 1971. godine, na prvom kongresu Roma u Londonu. Osmi april kao Svetski dna Roma obeležava se od 1990. godine, kada je u Poljksoj održan četvrti Kongres Roma.

- Želimo da brinemo za svaku nacionalnu manjinu. Najviše radimo na edukaciji, jer želimo da poboljšamo obrazovanje, a time i status svakog Roma. Projektima nastojimo da poboljšamo uslove života i ostavrivanje prava svih Roma - poručio je gradonačelnik Nikola Lukač.

BONUS VIDEO:

ZANATLIJA ZA PRIMER: Kamenorezac besplatno sredio spomenik i grobnicu pesnika Dušana Vasiljeva

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!