RADE NA ZAJEDNIČKOM PROJEKTU: Škola u Kikindi domaćin učenicima iz pet zemalja

R. Š.

21. 03. 2022. u 13:16

RADI realizacije projekta „Erazmus plus“ OŠ „Sveti Sava“ u Kikindi domaćin je učenicima i nastavnicima iz pet zemalja: Turske, Španije, Rumunije, Mađarske i Hrvatske, koji su uključene u zajednički rad.

РАДЕ НА ЗАЈЕДНИЧКОМ ПРОЈЕКТУ: Школа у Кикинди домаћин ученицима из пет земаља

Foto: R. Šegrt

Dvadeset đaka i deset nastavnika će u Kikindi biti sedam dana i radiće na projektu „Izmeri me“, čija je osnovna tema merenje nekada i sada.

- Učestvujem u projektu, jer volim fiziku, a ovaj se upravo najviše zasniva na matematici i fizici. Očekujem da ću naučiti nešto novo i upoznati drugare iz drugih zemalja. Dolazila sam ranije u Srbiju, ali sam prvi put u Kikindi. Grad mi se dopada, jer je mnogo zelenila – navela je Adara Ilijesku, učenica iz Rumunije.

Sledeća mobilnost biće u Rumuniji tokom školske godine, a naredne godine projekat bi trebalo da bude završen, posetama ostalim zemljama i izradom brošure.

- Projekat promoviše nauku i tehniku, inženjerstvo i matematiku, kao obuhvatno učenje današnjih učenika. Naš cilj je da se naparvi jedna edukativna igra, koja podrazumeva stare merne jedinice i razmatranje kako to utiče na današnji svet, bez obzira da li su merenja na zemlji ili u svemiru, na primer. Na ovom projektu radimo već nekoliko godina. Mobilnost u Španiji je već održana i tamo su bila naša četiri učenika i jedan nastavnik – objašnjava nastavnik Danilo Borovnica.

Učenici i nastavnici iz inostranstva tokom boravka u Kikindi smešteni su u Domu učenika i studenata. Kao dobri domaćini nastavnici i učenici OŠ „Sveti Sava“ osim rada u radionicama, gostima će predsatviti grad, lokalnu hranu i turističke zanimljivosti.

- Projekat je, kao i svi drugi, veoma važan za našu školu, jer je to mogućnost da učenici putuju, steknu nova znanja, posebno da uče strani jezik, i upoznaju svoju generaciju, ali i da promovišemo svoj grad i državu – navodi Gordana Rackov, direktorka OŠ „Sveti Sava“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024