GORDANINO PLEMENITO DRVO: Tradicionalna nagrada za dečju književnost ponovo pod zajedničkim pokroviteljstvom "Novosti" i Aleksinca

M. Kralj

07. 03. 2022. u 09:46

U GODINI jubileja, kada Književni festival "Gordana Brajović" slavi četvrt veka postojanja, posle duže pauze, "Večernje novosti" su ponovo, u saradnji sa opštinom Aleksinac, pokrovitelj nagrade koju je do sada dobilo gotovo 40 naših najuglednijih stvaralaca.

ГОРДАНИНО ПЛЕМЕНИТО ДРВО: Традиционална награда за дечју књижевност поново под заједничким покровитељством Новости и Алексинца

Susreti najmlađih / Arhiva

Za najbolje knjige namenjene mlađem i starijem dečjem uzrastu, bez obzira na literarni rod, laureati su, između ostalih, bili Dragoslav Andrić, Slobodan Stanišić, Dragan Lukić, Mira Alečković, Duško Trifunović, Dobrica Erić, Pero Zubac...

Smotra sa imenom pesnikinje i legendarnog reportera "Večernjih novosti", zamišljena je i kao susret pisaca i najmlađih čitalaca, budućih mađioničara reči, pa je do sada petnaest hiljada talentovanih učenika osnovnih i srednjih škola iz Srbije, regiona i dijaspore, na konurse poslalo oko četrdeset hiljada svojih pesama, priča, drama.

Književne susrete u čast "pesme među pesnicima" (Dragan Lukić), u Aleksincu su, uz podršku "Novosti" (i zajedničko pokroviteljstvo), pokrenuli u proleće 1997, ni godinu dana pošto je Gordana Brajović "otprhnula u besmrtnost, plave visine gde borave ptice".

- I onda se desilo čudo - ističe za naš list Milomir Kragović, pesnik, novinar i urednik, učesnik gotovo svih smotri, jedan od laureata i član Organizacionog odbora festivala. - Aleksinac, mali, u onoj Jugoslaviji poznat kao siromašni rudarski gradić, ali podosta skrajnut u odnosu na metropolsku vrevu, doneo je odluku da se suprotstavi zaboravu i odlučio da njihova pesnikinja živi kroz festival pesništva.

Te, prve godine, kako navodi, pristiglo je hiljadu radova, dodeljene su nagrade najtalentovanijim mališanima, a u žiriju su bili Mira Alečković, Dragan Lukić, Ljubivoje Ršumović, Vladimir Milarić, Milivoje R. Jovanović, Dimitrije Milenković i Jovan Kesar. Među piscima za decu prvi dobitnici bili su Dragoslav Andrić ("Pinokio u Tokiju") i Stanoje Makragić ("Knjiga smeha i nezaborava").

Foto arhiva

- Budimo iskreni: ni najveći optimisti nisu verovali da će festival, a još u Aleksincu, trajati više od dve, tri godine - nastavlja sagovornik. - Da je, naprosto, nemoguće da rudarski grad dobije pesnički oreol. Kao što je Gordana majstorski spajala nespojivo i pretvarala u plahovitu reku prepunu svakojakih čudesa, tako je i Aleksinac dokazao da je moguće da književna smotra, uprkos svim znanim i neznanim vetrovima, traje 25 godina.

Za dugovečnost, kako naglašava Kragović, posebne zasluge ima organizator, Centar za kulturu Aleksinac, kao i sama Opština:

- Jer, bez te podrške, kada se iz siromašne kase pronađe koji dinar i za kulturu, ovaj festival pesme ne bi sada beležio jubilej - kaže sagovornik, dodajući da poslednjih godina smotru finansijski podstiče i Ministarstvo kulture. - Pouzdano znam da je srećna Gordana Brajović, jer njeno delo plovi zemaljskim putevima. Srećni su i pesnici koji se svakog proleća okupljaju i kazuju nove stihove; srećni su i sami učesnici jer je Aleksinac pravo mesto gde iskazuju svoj talenat, i dobro znaju da su aplauzi iskreni. Trešnje cvetaju večno, možda će i čovek postati to plemenito drvo.

TREŠNjA U CENTRU SVETA

U DVORIŠTU osnovne škole u Gordaninom Subotincu, kraj Aleksinca, svake godine nagrađeni pisac, na umetnički stilizovanom drvetu okači uz pločicu sa svojim imenom par trešanja, a naš sagovornik podseća na reči pesnikinje:

- Rodila sam se u kući, u Subotincu, između dva brega. Na jednom je izlazilo Sunce, a na drugom zalazilo. U sredini je rasla trešnja. Zato sam i mislila da je Sunce dedina lična lampa, a trešnja mašina koja pravi godišnja doba. Tek posle sam videla da je svet na sve strane.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)