VELIKI JUBILEJ ŠAHOVSKOG VELEMAJSTORA: U Vršcu obeleženo 135 godina rođenja čika Bore Kostića

Јелена Ј. Баљак
Jelena J. Baljak

24. 02. 2022. u 17:46

Na današnji dan, pre 135 godina, u Vršcu je rođen prvi srpski velemajstor – Bora Kostić (24.02.1887 – 03.11.1963), koji je kao prvi šahovski globtroter u svetu promovisao ovu igru na 64 polja na svim meridijanima.

ВЕЛИКИ ЈУБИЛЕЈ ШАХОВСКОГ ВЕЛЕМАЈСТОРА: У Вршцу обележено 135 година рођења чика Боре Костића

J.J.Baljak

Vrščani su svom znamenitom sugrađaninu odali počast tako što su šahovski klub nazvali njegovim imenom. I jedna ulica u gradu zove se po Bori Kostiću, dok Ruski park u strogom centru grada krasi njegov veliki spomenik, na kom čika Bora simbolično sedi na koferu, a u krilu drži šahovsku tablu.

-Čika Bora je bio neverovatna ličnost. Specifičan je po svom avanturističkom duhu i smelosti da se početkom dvadesetih godina prošlog veka upusti u svoje čuvene putešestvije. Čak dva puta je, sa šahovskom tablom pod miškom obišao ceo svet. Susretao se sa neverovatnim ličnostima. U Njujorku je razgovarao sa Nikolom Teslom, bio je učitelj šaha čuvenom tenoru Enriku Karuzu, igrao je sa maharadžama, indijanskim poglavicama, igrao je šah na polutaru. Praktično ne postoji mesto gde on nije odigrao partiju – podseća, za „Novosti“, Boban Bogosavljević, prvi i zasad jedini šahovski velemajstor u Vršcu posle Bore Kostića.

Bogosavljević je i predsednik Sportskog saveza Vršca i član Šahovskog kluba „Bora Kostić“, koji za dve godine slavi veliki i redak jubilej – 100 godina od osnivanja.

-U susret tom velikom događaju planiramo da obnovimo turnir u čast Bore Kostića. Pripremamo veliki spektakl širih razmera, što bi trebalo da bude zanimljivo i za publiku van granica Srbije – najavio je Bogosavljević.

U Vršcu se od 1968. svake druge godine održavao prestižni „Memorijal Bore Kostića“, koji je, nažalost, ugašen pre jednu deceniju. Poslednji memorijal, sedamnaesti po redu, odigran je 2012. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK! Ne ide na EURO 2024 jer mu devojka previše dobro izgleda - pa je odlepio?! (FOTO/VIDEO)