NOVE IZLOŽBE U PRIRODNJAČKOM CENTRU SRBIJE: "Nebesko kamenje" i "Mosasaurus" u Svilajncu

Z. GLIGORIJEVIĆ

23. 02. 2022. u 13:09

IZLOŽBAMA „Nebesko kamenje“ i „Mosasaurus“, koje će biti otvorene 2. marta, zvanično će biti otvorena sezona u Prirodnjačkom centru u Svilajncu.

НОВЕ ИЗЛОЖБЕ У ПРИРОДЊАЧКОМ ЦЕНТРУ СРБИЈЕ: Небеско камење и Мосасаурус у Свилајнцу

Foto: Z.Gligorijević

Kroz izložbu „Nebesko kamenje“ posetioci će imati priliku da upoznaju deo svemira prikazom meteorita koji su pali na našu planetu. Ovo je jedna od najraznovrsnijih kolekcija meteorita u Srbiji. Jedan od najatraktivnijih primeraka je metorit koji je 1947. godine pao na područje Sibira. Zanimljivo je da su stanovnici tog područja tada mislili da je to nastavak Drugog svetskog rata. Posetioci će biti u prilici i da vide replike meteorita koji su pali na područje Srbije.

Izložbu „Mosasauru“ čini originalni fosil lobanje Mosasaurusa. Nabavkom ovog originalnog eksponata upotpunjena je kolekcija morskih gmizavaca, što je postojećoj izložbi “Svet dinosaurusa” dalo poseban ekskluzivitet, jer posetioci mogu da vide fosil životinje star 70 miliona godine.

Novina će biti i što će, u okviru izložbe „Stene i minerali“, dopunjene interaktivnom stenom, posetioci moći da dodirnu njene delove.

Ova ustanova, koja je specifičan spoj nauke, obrazovanja, kulture i zabave, predstavlja jedinstvenu turističku atrakciju u kojoj podjednako uživaju sve generacije, a stalni rad na novim sadržajima i modernim načinima izlaganja je ono što ovu ustanovu čini jednom od najposećenijih u regionu. Kako Prirodnjački centar Srbije poseti oko 100.000 ljudi godišnje, on se pozicionirao kao lider naučnog turizma na turističkoj mapi Srbije.

Foto: Z.Gligorijević

Kreiranjem specijalne izložbe Virtuelna Afrika, završen je i proces digitalizacije Prirodnjačkog centra. U okviru specijalne izložbe “Virtuelna Afrika” posetioci mogu da vide nele specifične ili zaštićene vrste životinja preko aplikacije za mobilne telefone u takozvanoj proširenoj realnosti. Od ove sezone posetiocima je naraspolaganju i Interaktivni kiosk, specijalna digitalna tabla, preko koje posetioci mogu već na samom ulasku u Prirodnjački centar da zakažu ture u pratnji vodiča ili se upoznaju bliže sa sadržajima koji ih očekuju u Centru. Ovim se Prirodnjački centar stavio u rang savremenih muzeja koji prate trendove i moderne tehnologije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)