ZA BOLJI KVALITET VAZDUHA U VRANJU: Gradsko veće pripremilo program kontrole

Дејан Ристић
Dejan Ristić

19. 02. 2022. u 22:51

Za ponedeljak 21. februara, zakazana je 79. sednica Gradskog veća u Vranju.

ЗА БОЉИ КВАЛИТЕТ ВАЗДУХА У ВРАЊУ: Градско веће припремило програм контроле

D. Ristić

Članovi Veća razmatraće, između ostalog, Nacrt Programa kontrole kvaliteta vazduha na teritoriji grada Vranja za 2022. godinu. Ovo je veoma važna tačka dnevnog reda u situaciji kada su objavljeni rezultati zagađenja koji govore da je u velikom broju mesta u Srbiji kvalitet vazduha loš.

Vranje je jedan od 15 gradova u Srbiji koji će do kraja marta imati lokalne digitalne registre izvora zagađivanja, zahvaljujući projektu koji sprovodi Agencija za zaštitu životne sredine u saradnji sa Kancelarijom za informacione tehnologije i elektronsku upravu i Programom Ujedinjenih nacija za razvoj. Time će lokalna samouprava imati precizne podatke o izvorima zagađenja koji će pomoći da se donesu planovi i mere za smanjenje zagađenja životne sredine.

Inače, kontrola kvaliteta vazduha na teritoriji Grada Vranja vrši se na dva merna mesta. Jedno merno mesto se nalazi u Zavodu za javno zdravlje Vranje u Vranju u blizini centra grada, a drugo merno mesto je u krugu Osnovne škole "Svetozar Marković" u Vranju. Na oba merna mesta vrši se sistematsko dnevno merenje osnovnih zagađujućih materija sumpor-dioksida, čađi, azot-dioksida i aerosedimenata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)