OTKRIVENA RETKA VRSTA PTICA NA DUNAVU: Kudravi nesiti su ovog januara naši gosti

Lj. P.

10. 02. 2022. u 10:12

U AKCIJI Međunarodnog zimskog popisa ptica vodenih staništa, ornitolozi, članovi i volonteri Društva za zaštitu ptica Srbije, otkrili su i najkrupniju pticu u našoj zemlji – kudravog nesita, najveću u porodici nesita, u narodu poznatoj i kao pelikani.

ОТКРИВЕНА РЕТКА ВРСТА ПТИЦА НА ДУНАВУ: Кудрави несити су овог јануара наши гости

DDZZPS

- Kudravi nesiti su ovog januara naši gosti na Dunavu u Negotinskoj krajini – kaže Marko Šćiban, koordinator Međunarodnog popisa ptica vodenih staništa u Srbiji.

- Tokom tri dana pretraživanja za vreme Međunarodnog popisa zabeležili smo bar šest ptica. Od toga četiri su bile mlade, te po jedna odrasla i nezrela ptica. Učestalo nalaženje ove strogo zaštićene vrste u poslednjih nekoliko godina na Dunavu u Negotinskoj krajini bude nadu da će kudravi nesiti u Srbiji možda pronaći i odgovarajuće stanište za gnežđenje u budućnosti.

Prema njegovim rečima, kuidravi nesit je jedna od 12 ciljanih vrsta ptica koje pokušavaju da zaštite u okviru „Danube Free Sky LIFE“ projekta – međunarodnog projekta očuvanja ptica duž reke Dunav.

Ova impozantna ptica, od kljuna do repa može biti duga 183 centimentra, a njen raspon krila seže do 320 centimetara. Teška je i do 13 kilograma, i jedna je od najmasovnijih letačica na svetu. Na potiljku ima duže, razbarušeno perje po čemu je dobila naziv. Kudravi nesit je u 19. veku u Srbiji bio gnezdarica, ali je nestao do polovine 20. veka usled isušivanja prostranih ritova, bara i močvara. U 21. veku boravak kudravih nesita bio je zabeležen nekoliko puta, ali nije bilo sumnje o gnežđenju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove