OBILAZAK ATRAKCIJA KANJONA CRNICE: Društvo "Petrus" iz Zabrege organizuje u subotu uspon "Masni kamen"

Зорана Рашић
Zorana Rašić

08. 02. 2022. u 13:10

ZALjUBLjENICI u prirodu iz Paraćina i okoline mogu u subotu izdvojiti dan za obilazak bajkovite prirode kanjona Crnice i ostataka nekih sredovekovnih manastira i crkava kod sela Zabrega u opštini Paraćin.

ОБИЛАЗАК АТРАКЦИЈА КАЊОНА ЦРНИЦЕ: Друштво Петрус из Забреге организује у суботу успон Масни камен

Foto: UG "Petrus"

Tamošnje Društvo za negovanje tradicije, kulturu, umetnost, turizam i ekologiju „Petrus“ organizuje akciju pod nazivom „Uspon – pećina Masni kamen“. Trasa lagane planinarske šetnje stazom od šest kilometara osim obilaska pomenute pećine obuhvata još obilazak ostataka manastira Namasije, crkava Sveta Nedelja i Sveti Đorđe, vidikovca Kamen đuline, te samog kanjona reke Crnice.

Foto: UG "Petrus"

Pećina Masni kamen

Visinska razlika je 300 metara, a okupljanje je u centru Zabrege u 11 sati.

- Staza kojom ćemo ići je deo mnogo duže planinarske staze koju pohode tokom leta planinari i brojni drugi znatiželjnici iz cele Srbije. Međutim, do pećine Masni kamen leti ne idemo zbog bujne vegetacije, a nije postavljeno ni uže za prilaz. Sem toga, leti tamo ima mnogo zmija poskoka jer im je to prirodno stanište. Zbog toga je obilazak tokom zime mnogo bolji –kaže Vladan Vučković iz udruženja „Petrus“.

Foto: UG "Petrus"

 Objašnjava da se pećina tako zove jer je kamen gladak, kao „isečen nožem“. Pećina je na vidini od 550 metara, a na vrhu kamena je 600 metara.

Vučković pretpostavlja da je ona bila isposnica Sinaita u 14. i 15. veku. Duboka je oko četrdeset metara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

DENVER = ČUDO: Kako je tajna večera Nagetsa na koju nije pozvan samo Jokićev omiljni saigrač spasila sezonu Nikoli i NBA šampionima