OTVORENA KONFERENCIJA "VOJVODINA U 2022": Pred nama je godina koju će obeležiti veliki infrastrukturni projekti

Novosti onlajn

03. 02. 2022. u 11:27

PREDSEDNIK Pokrajinske vlade Igor Mirović otvorio je danas konferenciju „Vojvodina u 2022“, čiji je cilj da ponudi odgovore na pitanje šta će u najvažnijim oblastima društvenog života doneti ova godina.

ОТВОРЕНА КОНФЕРЕНЦИЈА ВОЈВОДИНА У 2022: Пред нама је година коју ће обележити велики инфраструктурни пројекти

Foto: Pokrajinska vlada

Na konferenciji učestvuju članovi Pokrajinske vlade, ambasadori, ekonomisti i privrednici koji će, u okviru pet panela, razmeniti iskustva i ideje od značaja za razvoj Vojvodine.

- Sa velikim optimizmom ulazimo u 2022. godinu. Zahvaljujući snažnom odgovoru na pojavu pandemije, uspeli smo da se vratimo na trasu dobrog trenda u odnosu na 2019. godinu i danas imamo odlične ekonomske pokazatelje - rekao je Mirović.

Predsednik je istakao da će se danas govoriti o nekoliko tema – o zelenoj ekonomiji i zaštiti životne sredine, velikim infrastrukturnim projektima, urbanizaciji i očuvanju kulturno-istorijskog nasleđa, kao i o položaju nacionalnih manjina i rodnoj ravnopravnosti – temama koje su već u krugu strateških prioriteta Pokrajinske vlade.

- Pred nama je godina koju će obeležiti veliki infrastrukturni projekti, izgradnja važnih saobraćajnica, otvaranje brze pruge od Novog Sada do Beograda. Osim toga, nastavićemo intenzivnu izgradnju industrijskih zona, čime stvaramo uslove za dolazak stranih investitora - rekao je Mirović.

On je naveo da je jedno od najvažnijih pitanja u Pokrajini pitanje ukupne društvene klime i međunacionalnih odnosa, napomenuvši da od 2016. godine, od kada je izabran za predsednika Pokrajinske vlade, u Vojvodini nismo imali gotovo nijedan međunacionalni incident.

- Radili smo na izgradnji još snažnijeg poverenja između većinskog naroda i manjinskih zajednica i upravo je ta društvena klima – klima zajedništva u Vojvodini, ali i na nivou Republike Srbije dovela do saradnje na velikim projektima – i takve odnose ćemo negovati i u budućnosti - izjavio je Mirović.

Predsednik je podsetio na to da je Vojvodina u 2022. godinu ušla sa budžetom od gotovo 90 milijardi dinara, što je 30 milijardi više od budžeta iz 2016. godine, ocenivši da je to rezultat koji je stvorila privreda u Vojvodini, zahvalivši na tome privrednim društvima i privrednicima.

- To je temelj i za svaki drugi razvoj. Budžet sadrži i sve elemente rodno odgovornog budžetiranja, a njegov znatan deo biće usmeren u poljoprivredu i ekologiju – oblasti o kojima će se i danas diskutovati - rekao je Mirović, podsetivši da je Vojvodina prva u Srbiji donela Deklaraciju o zaštiti životne sredine, kao i da je u toku izgradnja tri prečistača otpadnih voda.

Predsednik „Kolor pres grupe“ Robert Čoban rekao je da konferencija četvrtu godinu zaredom donosi diskusije o aktuelnim temama koje se odnose na razvoj Vojvodine, ali i sugestije, rešenja i nove predloge za njegovo unapređenje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)