KOROGLAŠ ŽELI I DUHOVNU OBNOVU: U Miloševu kod Negotina završena građevinska zaštita manastirske crkve

S. M. JOVANOVIĆ

31. 01. 2022. u 06:21

NEDALEKO od Negotina, u Miloševu, završena je preventivna zaštita manastira Koroglaš - srednjovekovne nekropole sa crkvom posvećenom Vaznesenju Gospodnjem, za koju se pretpostavlja da je zadužbina kralja Milutina, a spominje se i kao mesto na kojem je izdahnuo Marko Kraljević, vraćajući se iz boja na Rovinama 1395.

КОРОГЛАШ ЖЕЛИ И ДУХОВНУ ОБНОВУ: У Милошеву код Неготина завршена грађевинска заштита манастирске цркве

Foto S. M. Jovanović

Radove vredne 700.000 dinara su finansirali lokalna samouprava i prahovski "Eliksir", prema uslovima i uz saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Niša. Tako su, konačno, rešeni problemi sa kojima se Koroglaš suočavao posle svake kiše i snega, jer je crkva - ranijim konzervatorskim radovima - krovnom konstrukcijom na dve vode poslednji put zaštićena još 1976.

Upravo završena sanacija krova sada pruža značajnu zaštitu od prodora atmosferskih voda i znači konačno zatvaranje pokrovnog prostora u naosu crkve, na delu koji još čeka rekonstrukciju svoda i popunjavanje vidljivih oštećenja. Radi se o naprslinama zidova unutar crkve, a kada bude okončano i bojenje površina, uz očuvanje fragmenata živopisa, hram će iznova lepotom mamiti poglede svakog ko ga bude posećivao, baš kao što je to bilo pre više od 600 godina, odmah po izgradnji.

Radove su, pod stručnim nadzorom diplomiranog inženjera građevinarstva iz Negotina Radeta Mladenovića, obavile ekipe SGR "Neša" iz Prahova. Zahvaljujući obnovi manastirske crkve, jedinstvena arhitektonska kompozicija Koroglaša se ponovo prepoznaje, a sama svetinja - koja oživi svakog Spasovdana, na dan zavetine Miloševa, u kojem "niče" i hram posvećen Svetom Vasiliju Ostroškom - zahvaljujući planovima meštana, lokalne samouprave i negotinske Crkvene opštine, tek treba da zablista u godinama koje dolaze.

adovoljstvo ne kriju ni u Eparhiji timočkoj, iz koje poručuju da su - obnovom manastira Koroglaš - postali bogatiji za još jedno duhovno stecište koje će, uz novoizgrađenu bogomolju posvećenu Svetom Vasiliju Ostroškom u Miloševu - biti idealan "rasadnik" duhovne obnove i duhovnog uzrastanja pravoslavnih vernika iz ovoga kraja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ OVO UOPŠTE NIJE HTEO! Poremetili se Noletovi planovi