DOČEKAO I TITA: Preminuo nekadašnji gradonačelnik Zrenjanina Dušan Radaković (FOTO)

B.G.

17. 01. 2022. u 16:56

BIVŠI gradonačelnik Zrenjnina Dušan Duda Radaković preminuo je u 90. godini.

ДОЧЕКАО И ТИТА: Преминуо некадашњи градоначелник Зрењанина Душан Радаковић (ФОТО)

Foto: Privatna arhiva

U periodu 1970-1974. godine bio je predsednik opštine Zrenjanin, direktor nekoliko fabrika, kao što su „Jugoremedija“, fabrika skroba IPOK, Institut IPK „Servo Mihalj“, novinskog preduzeća „Zrenjanin“. Bio je i istaknuti javni radnik i vrstan poznavalac i hroničar političkih i ekonomskih prilika u gradu u periodu šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka.

Rođen je 1932. godine u porodici prvih kolonista u Banatskom Karađorđevu. Diplomirao je na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, a kao predsednik opštinske organizacije Saveza komunista Jugoslavije, 25. oktobra 1969.godine, dočekao je Josipa Broza Tita u Zrenjaninu.

Za životno delo 2010. godine dobio je Nagradu grada Zrenjanina, a svoja sećanja na period radnog i društvenog angažovanja opisao je u dokumentarističko memoarskoj prozi, knjizi „Saga o porodici Hercog i kroz monografiju IPK Servo Mihalj“, čiji je koautor.

Dušan Radaković biće sahranjen na Gradnuličkom groblju, u utorak 18. januara.

BONUS VIDEO - NEMCI ZAPOČELI, TITO NASTAVIO: U Gornjačkoj klisuri nalazi se veliki tajni podzemni grad

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)