VRŠAČKI MUZEJ OBELEŽAVA DVA JUBILEJA: Osam decenija od smrti Feliksa Milekera i 140 muzejske aktivnosti

J.J.Baljak

14. 01. 2022. u 19:44

Na današnji dan, 14. januara 1858. godine, u Vršcu je rođen Feliks Mileker – veliki istraživač, arheolog, kustos i publicista, koji je do tančina ispisao istoriju Vršca i tog dela Panonije.

ВРШАЧКИ МУЗЕЈ ОБЕЛЕЖАВА ДВА ЈУБИЛЕЈА: Осам деценија од смрти Феликса Милекера и 140 музејске активности

J.J.Baljak

Bio je i prvi i dugogodišnji kustos Gradskog muzeja u Vršcu, zbog čega će baš ta ustanova kulture u toku ove godine obeležiti 80 godina od njegove smrti. Istovremeno će biti obeleženo i 140 godina muzejske aktivnosti na prostoru jugoistočnog Banata.

-Gradski muzej i Gradska biblioteka u Vršcu u neraskidivoj su vezi sa Feliksom Milekerom. Da nije bilo njega, Vršac ili ne bi imao pomenute institucije, ili, ako bi ih imao, one nesumnjivo ne bi bile ono što su danas – kažu u vršačkom muzeju.

Mileker (1858-1942) je u pravom smislu reči bio osnivač Gradskog muzeja u Vršcu 1882. godine. Godine 1885. povereno mu je vođenje biblioteke, a 1894. postavljen je za kustosa vršačkog muzeja.

Objavio je preko 200 radova o Banatu, kao svom zavičaju. NJegovi radovi iz arheologije podigli su ugled našoj državi, a istorijski radovi rasvetlili mnoga naučna sporna pitanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)