KUGA JOŠ PRISUTNA: Repopulacija svinja u Pirotskom okrugu još uvek nije dozvoljena

V. ĆIRIĆ

12. 01. 2022. u 11:25

OBNOVA svinjogojstva u pirotskom kraju još uvek nije moguća, odnosno nije dozvoljena, jer su minulog decembra na području registrovana još tri slučaja afričke kuge svinja (AKS).

КУГА ЈОШ ПРИСУТНА: Репопулација свиња у Пиротском округу још увек није дозвољена

Foto: V. Ć.

Ovo je izjavila Dragana Tončić, načelnica Pirotskog upravnog okruga, koja je nedavno zajedno sa gradonačelnikom Pirota Vladanom Vasićem i narodnom poslanicom iz ovog kraja Oljom Petrović, kod Reginalnog kriznog centra u Nišu inicirala obnovu svinjogojstva, koje je nakon pojave pomenute bolesti, pre dve godine, gotovo uništeno.

- Na našu inicijativu Regionalni krizni centar u Nišu obratio se Republičkom kriznom centru, međutim, u međuvremenu je došlo do pogoršanja epizitiološke situacije na terenu, odnosno bolest je registrovana kod tri grla divljih svinja, tako da je zabrana čuvanja svinja na snazi do daljeg - kazala je načelnica Pirotskog okruga Dragana Tončić.

Foto: V. Ć.

Istom odlukom Kriznog centra na snazi su i dalje sve mere u lovištima pirotskog kraja. AKS u ovom kraju pojavila se pre dve godine u lovištu Petrlaš kod Dimitrovgrada i od tada je zagospodarila kod divljači, ali i kod domaćih svinja u celom okrugu, pa je preventivno uništeno preko 1500 domaćih svinja, kako bi se bolest suzbila, odnosno onemogućilo njeno širenje. U selima dimitrovgradskog Zabrđa na snazi je takođe zabrana čuvanja domaćih svinja, kao i u mestima na takozvanom kružnom putu na području grada Pirota, ali i na produčju Babušnice i Bele Palanke. Stoka koja je oduzeta od stočara i poslata na prinudno klanje je vlasnicima propisno isplaćena. Osim veterinara i sanitaraca, u borbu protiv AKS uljučena su i sva lovačka udruženja na području okruga.

BONUS VIDEO:

VELIKI USPEH SRBIJE: U 2021. godini otvoreno je čak 18 fabrika, a započeta je izgradnja 6 novih

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)