PRIBOJ JE BIO I BIĆE ZAJEDNIČKA KUĆA: Predsednik opštine se sastao sa predstavnicima bošnjačkih partija i IZ

A. Rovčanin

09. 01. 2022. u 16:53

U CILJU smirivanja situacije, nastale zbog niza incidenata koji su tokom proteklih nekoliko dana uznemirili Bošnjake u Priboju, u nedelju je u kabinetu predsednika opštine Lazara Rvovića održan sastanak predstavnika lokalne samouprave sa liderima svih bošnjačkih partija koje participiraju u vlasti u toj opštini i predstavnika Islamske zajednice.

ПРИБОЈ ЈЕ БИО И БИЋЕ ЗАЈЕДНИЧКА КУЋА: Председник општине се састао са представницима бошњачких партија и ИЗ

Foto: A. Rovčanin

Na sastanku je oštro osuđen poslednji incident koji se dogodio uoči Božića, kada je grupa mladića skandirala "Božić je, Božić je pucaj u džamije". Takođe zaključeno je da se vinovnici što pre moraju identifikovati i oštro kazniti i da se ovakve stvari ne smeju ponavljati i da takvo ponašanje nije primereno ni prikladno Pribojcima. Sa sastanka je upućen poziv predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da poseti grad na Limu.

Foto: A. Rovčanin

Predsednik opštine Priboj, Lazar Rvović istakao je da su ga ovakva dešavanja iznenadila i da ova situacija zahteva i učešće države i pozvao predsednika Aleksandra ća da dođe u Priboj, kako bi zajednički ulili povernje Bošnjacima i potvrdili još jednom da je Srbija i njihova država. Rvović se u ime lokalne samouprave izvinio Bošnjacima i poručio im da to što je urađeno ne predstavlja srpski narod.

Foto: A. Rovčanin

- Onaj ko želi da se puca i ruše džamije taj ne zna ni šta je crkva. Mi Pribojci smo zajednički gradili bogomolje, i crkve i džamije, i zajednički ćemo to idalje činiti. Priboj je zajednička kuća svih Srba i Bošnjaka – naveo je između ostalog Rvović.

Foto: A. Rovčanin

Narodni poslanik, Krsto Janjušević istakao je da su pred Pribojcima sada veliki događaji i umesto da razgovaraju o otvaranju puteva i fabrika oni pričaju o nečemu što ovaj grad nikada nije krasilo.

- Država Srbija nikada više nije ulaga u ove prostore i to će se potvrditi dellima, a ne rečima - rekao je Janjušević.

Foto: A. Rovčanin

On je takođe izrazio žaljenje što su se ovakve stvari desile i kazao još jednom da su ovo pojedinačni incidenti i da ne predstavljaju niti Priboj niti Pribojce. 

Foto: A. Rovčanin

Sastanku je prisustvovao i pribojski imam, Harun efendija Eminagić koji jei nakon sastanka, a potom i ispred džamije u Priboju, gde su se okupili džematlije istakao i poručio svojim sunarodnicima da nemaju razloga za strah, da su devedesete godine odavno prošle i da ovo nije vreme kada su se džamije rušile, palile i lomili prozori. Da sada žive u potpuno drugom vremenu i dasvi oni kao rođeni Pribojci znaju da su ovakvi inidenti izolovani.

On je takođe zahtevao da se što pre vinovnici pronađu i kazne kao i da očekuje od predsednika Vučića da će nakon njegove posete Priboju doneti muštuluk, a to je ono što su čekali duže od trideset godina, izgradnja džamije u novom delu delu Priboja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

IZMEĐU MEMŠE I SAKALE, IZMEĐU KLASIKE I MODERNOG: Dobro poznati lanac koji garantuje ugodan odmor i dobru uslugu