U PIROTSKOM KRAJU SVE MANJE BEBA: Posticajima pokušavaju da povećaju natalitet

V.Ć.

02. 01. 2022. u 22:56

GRADONAČELNIK Pirota Vladan Vasić i direktor JP „Vodovod“ i kanalizacija „ Zoran Nikolić, tradicionalno su posetili Porodilište u pirotskoj Opštoj bolnici, gde je juče rođena jedna muška beba, težine 3,5 kilograma.

У ПИРОТСКОМ КРАЈУ СВЕ МАЊЕ БЕБА: Постицајима покушавају да повећају наталитет

Foto: V. Ć.

Beba i majka su dobro, međutim nije dobro što se iz godine u godinu smanjuje broj novorođenčadi na teritoriji okruga, uprkos mnogobrojnim podsticajnim merama.

Prema rečima načelnika porodilišta dr Vladimira Đurova, prošle godine rođeno je čak 55 beba manje u odnosu na prethodnu godinu. U smanjenju prednjači Pirot, pa zatim idu ostala mesta u okrugu. Kako kaže dr Đurov, svake godine od 2017.godine, broj novorođenčadi smanjuje se za čak 40 do 50 beba. Prošle godine bilo je 440 beba. Zbog protiv- epidemijskij mera, klasična poseta porodilištu nije bila moguća, ali su majka i novrođenče dobili pokolne.

Gradonačelnik Vasić je konstatovao da su brojke obeshrabrujuće iako lokalna vlast i država mnogim merama podstiču rađanje. Među tim merama, što se lokalne vlasti tiče jesu davanja za svako novoronče, davanja za bebe na selu, samohrane majke, a da je svakako najznačajnija mera države Srbije koja je uopravo stupila na snagu od 300.000 dinara za prvorođeno dete kao i po 100.000 dinara za drugo i treće novorođenče u porodici.

- Lokalna vlast u Pirotu razmišlja da uvede nove stimulacije ili koriguje neke već postojeće kako bi se podstaklo rađanje  -zaključio je Vasić i dodao da se nada da će ove godine biti više beba u okrugu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)