NOVI SAD I VOJVODINA ZAJEDNIČKI GRADE: Potpisan sporazum o izgradnji mosta i obnovi Almaškog kraja

Z. GRUMIĆ

24. 12. 2021. u 14:58

GRADONAČELNIK Novog Sada Miloš Vučević i predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović potpisali su danas sporazum o zajedničkom ulaganju Grada i AP Vojvodine radi izgradnje pešačko-biciklističkog mosta na Dunavu s obnovom dela Petrovaradinske tvrđave i detaljnog uređenja Almaškog kraja, tog najstarijeg novosadskog kvarta s bačke strane grada.

НОВИ САД И ВОЈВОДИНА ЗАЈЕДНИЧКИ ГРАДЕ: Потписан споразум о изградњи моста и обнови Алмашког краја

N. Karlić

Dokument na osnovu kojeg će strateški investicioni projekti, od zajedničkog interesa za Pokrajinu i Grad, biti ostvareni u narednih pet do šest godina, potpisan je u prostoru Kulturne stanice „Svilara“, ranije rekonstruisanom objektu Almaškog kraja u okviru priprema našeg grada za Evropsku prestonicu kulture.

- Ovo je veliki dan za Novi Sad i kulminacija zajedničkih planova gradske i pokrajinske administracije. Ova dva projekta trajno će promeniti nabolje sliku grada – istakao je Vučević napominjući da je već raspisana javna nabavka za projektno-tehničku dokumentaciju mosta, koji će povezati novosadski kej i tvrđavu a čija bi izgradnja trebalo da počne sredinom iduće godine.

Potpunom obnovom Almaškog kraja, koja podrazumeva rekonstrukcije saobraćajnica, vodovodne i kanalizacione mreže, kućnih fasada i krovova kao i druge radove, taj zaštićeni deo novosadske Podbare dobiće novo ruho i umnogome će unaprediti turističku ponudu grada, dodao je gradonačelnik.

I predsednik Pokrajinske vlade je istakao značaj potpisanog sporazuma.

- Ovim se u Almaški kraj unosi novi duh i trasira put sveobuhvatnoj obnovi ovog dela grada, koji se tako priblažava standardima evropskih kvartova i ambijentalnih celina – kazao je Mirović i dodao da je, zahvaljujući odličnoj saradnji Pokrajine i Grada, u novom sadu zajednički realizovano niz značajnih investicija.

Pešačko-biciklistički most biće izgrađen preko postojećih stubova nekadašnjeg mosta Franca Jozefa odnosno kraljevića Andreja Karađorđevića.

Gradonačelnik Vučević je ranije naveo da će ukupna vrednost tog projekta biti 4,5 milijardi dinara i napomenuo da će obe investicije, za koje je juče potpisan sporazum, Grad i Pokrajina finansirati po principu „pola-pola“.


 


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)