PARK ZAPRETIO ŠETAČIMA: U Temerinu se obnavlja spomenik prirode, u kojem je oko 300 stabala ugrožavalo bezbednost

Z. RAJIĆ

06. 12. 2021. u 07:26

KRAJNjE vreme za obnovu Starog parka u Temerinu bilo je - juče! Tim rečima je na kritično stanje "gradskih pluća", čija je sanacija počela prošlog meseca, ukazala Majda Adlešić, stručni koordinator uređenja temerinskog parka, koji se prostire na 3,7 hektara i zaštićen je kao spomenik prirode.

ПАРК ЗАПРЕТИО ШЕТАЧИМА: У Темерину се обнавља споменик природе, у којем је око 300 стабала угрожавало безбедност

Uklanja se trulo i suvo drveće / Foto Z. V.

- Od ukupno 1.078 stabala zastupljenih u Starom parku, čak 291 primerak je najlošije ocenjen i po vitalnosti i po dekorativnosti. To drveće je bezbednosno opasno, jer je nakrivljeno nad stazama, klupama i rasvetom, a rizično je i za ostala stabla, koja ugrožava blizinom ili kao izvor bolesti - predočila je Adlešićeva.

Prema njenim rečima, ta stabla neće biti odmah uklonjena, nego postepeno, da ne bi uzrokovala dodatna oštećenja postojećeg drveća i da naglo raščišćavanje parka ne bi otvorilo prostor za izvaline izazvane vetrom i snegom.

- Vadi se osušeno, trulo i dotrajalo drveće, koje predstavlja najveću opasnost za prolaznike, a na ispražnjena mesta će odmah biti posađeno 76 novih stabala. Reč je o prvoj fazi uređenja parka, u kojoj će biti obnovljen njegov frontalni deo, zamišljen kao francuski formalni vrt u modernijem obliku - navela je koordinatorka.

Početak rekonstrukcije parka u Temerinu odobren je na konkursu koji je Ministarstvo zaštite životne sredine raspisalo za sufinansiranje pošumljavanja u cilju očuvanja predeonog biodiverziteta u 2021. godini.

- Temerin je prva lokalna samouprava koja će obnoviti park uz podršku ministarstva, koje je za taj poduhvat obezbedilo 2,2 miliona dinara, a još toliko će biti izdvojeno iz lokalnog budžeta. Prva faza radova, koje izvodi JKP "Temerin" kao staralac parka, trebalo bi da bude gotova do kraja godine - rekao je predsednik opštine Mladen Zec.

Adlešićeva je kazala da će potpuna obnova parka biti sprovedena najverovatnije u pet etapa, jer ova zelena oaza ima i toliko zona, a očekivanje je da ceo posao bude završen za tri godine.

NOVIH 56 VRSTA

STARI park u Temerinu sadrži 34 vrste drveća, među kojima su najzastupljeniji koprivić, jasen i brest.

- Zadržaćemo postojeće vrste u obimu koji dopusti njihov kvalitet, a unećemo 56 novih - istakla je Adlešićeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju