KULTURA MORA BITI DOSTUPNA SVIMA: Pokrajinska sekretarka u Vršcu, na obeležavanju dana osoba sa invaliditetom

Јелена Ј. Баљак
Jelena J. Baljak

03. 12. 2021. u 22:29

INKLUZIVNOM predstavom „Deda i repa (bez repa) ili predstava bez kraja sa uputstvom za upotrebu“ danas je u Vršcu na jedinstven način obeležen Međunarodni dan osoba sa invaliditetom.

КУЛТУРА МОРА БИТИ ДОСТУПНА СВИМА: Покрајинска секретарка у Вршцу, на обележавању дана особа са инвалидитетом

NP Sterija

Premijeri u vršačkom NP „Sterija“ prisustvovala je i pokrajinska sekretarka za kulturu Dragana Milošević, budući da su upravo oni finansijski podržali taj projekat, koji su zajednički izveli vršački EDU teatar i Udruženje za brigu o MNRO „Otvoreno srce sveta“.

-Mi smo tu kao vaša delimična podrška i u narednim godinama tu podršku moramo učiniti još snažnijom. Jer, kultura i sve ostale naše institucije moraju biti dostupne svima. To je naše trajno opredeljenje i od toga nećemo odustati – poručila je Milošević okupljenim osobama sa poteškoćama u razvoju, njihovim roditeljima i ljudima koji sa njima rade.

Upravo su oni danas bili glavni akteri dečje predstave, koju je predsednica EDU teatra Bojana Ivanov Đorđević napravila po motivima priče „Deda i repa“.

-Napraviti inkluzivnu predstavu je izuzetno uzbudljivo, jer ne hvata se svako u koštac sa specifičnim populacijama, kao što su mentalno nedovoljno razvijene osobe. Ljudi se od njih vrlo često, svesno ili nesvesno, ograđuju. Zato je meni bio još veći izazov da radim sa njima – rekla je autorka predstave.

Pre odigravanja predstave u pozorišnom foajeu otvorena je izložba "Inkluzija u teatru“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024