OPŠTI INTERES I ČAK 216. STAVKI: Prvi čovek Čačka o otuđivanju pet gradskih lokacija i kapitalnim ulaganjima tokom naredne godine

V. ILIĆ

29. 11. 2021. u 05:00

PET placeva koji su vlasništvo lokalne samouprave će se 3. decembra naći na javnoj prodaji, a ovako pribavljena sredstva će biti iskorišćena za izgradnju zdravstvene stanice u Ljubiću.

ОПШТИ ИНТЕРЕС И ЧАК 216. СТАВКИ: Први човек Чачка о отуђивању пет градских локација и капиталним улагањима током наредне године

Sedište Gradske uprave u Čačku, Foto V. Ilić

A, povodom protesta stanara zgrada u naselju Avenija 1, gde se nalazi jedan od pomenutih placeva, da će tako ostati bez parkinga, gradonačelnik Milun Todorović objašnjava da je planskim aktima još od pre 40 godina određeno da to bude lokacija za kolektivno stanovanje.

- Parcelizacijom je predviđena jedna parcela na kojoj će ostati javni parking, jer imamo prostor od 300 kvadrata koji je opredeljen za te namene. Ipak, uz saglasnost stanara, površinu možemo i da povećamo, bez obzira na to što neće biti u sistemu naplate, tim pre što su te zgrade u postupku konverzije zemljišta jer se trenutno vode na JKP "Gradac" - istakao je gradonačelnik koji značajna sredstva očekuje i od naknade za uređenje zemljišta, te od poreza na imovinu.

Milun Todorović, Foto privatna arhiva

Prvi čovek Čačka kaže da opšti interes mora biti iznad pojedinačnog, te precizira da se na prodaju nude placevi koji decenijama čame, a nisu bili iskorišćeni jer su kroz njih nekada prolazile u međuvremenu izmeštene elektro, kanalizacione ili vodovodne instalacije.

Inače, čačanski Plan investicija za 2022. ima čak 216 stavki i "težak" je čak 3,38 milijardi, a računa se da će iz budžeta Republike, ministarstava i državnih javnih preduzeća na ovom području biti uloženo još 6,5 milijardi dinara, odnosno 55 miliona evra. Zato je Gradska uprava u Čačku pozvala sve meštane i stručnu javnost da se upoznaju sa nacrtom planiranih investicija i daju svoje predloge, s tim da javna rasprava traje do 9. decembra.

Pribavljanju zemljišta u javnu svojinu, iz gradske kase je namenjeno 400 miliona dinara - za ulice, pristupni put Fabrici za prečišćavanje otpadnih voda, novi hipodrom, zatvoreni bazen, skijalište u Riđagama... Za kupovinu građevina u javnoj svojini predviđeno je 300 miliona, uključujući i treću ratu za zgradu Halk banke, a oko 150 miliona biće uloženo u projektovanje 11 novih zdanja - kompleksa gradske bolnice u Čačku i rehabilitacionog centra u Ovčar Banji, te vrtića, gradske košarkaške hale i spomenika knezu Stracimiru. U izgradnju i rekonstrukciju objekata od javnog značaja trebalo bi da bude usmeren najveći iznos, čak milijardu dinara, a na spisku su izgradnja već pomenutog spomenika, fiskulturnih sala u Donjoj Trepči i Trnavi, te Ekonomskoj školi i Gimnaziji, uz obnove Ulice cara Dušana i kuće Hadžića, podizanje zdravstvene stanice u Ljubiću i vrtića u Zablaću, obnovu bedema na levoj obali Morave... Za održavanje i nove radove na saobraćajnicama u gradu i po selima je namenjeno 300 miliona, za vodovode po selima 200, za kanalizaciju 100... Osnovnim školama trebalo bi da bude opredeljeno 105, a srednjoškolskim institucijama 33 miliona. U opremanje predškolskih ustanova biće uloženo 96 miliona, uz još 38 za investicije na zgradama, te 14 miliona dinara za održavanje.

Spomenik knezu Stracimiru, Foto Privatna arhiva

Ustanove kulture dobiće 37 miliona za opremanje i još devet za tekuće održavanje, a SC "Mladost" 56 - pri čemu se polovina odnosi na izgradnju dečjih igrališta u gradu. Centru za socijalni rad je namenjen milion i po, "Zračku" nešto više od miliona, a Dom zdravlja trebalo bi da ih dobije 10 - za opremu i nabavku vozila. Lokalna samouprava će još 504 miliona odvojiti za kapitalne investicije, kao jedan od ulagača, a na listi su izgradnja trafostanice u Mrčajevcima, obnova saobraćajnica oštećenih tokom izgradnje auto-puta od Čačka do Požege, formiranje brze saobraćajnice na trasi Katrga - Mrčajevci - Kragujevac, podizanje mostova na Zapadnoj Moravi... Vodeći investitor u ovom delu su Republika Srbija, ministarstva i javna preduzeća, a čak 1,35 milijardi dinara se odnosi na izgradnju brane na Rzavu, u Svračkovu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SVE ZA UREDNO DVORIŠTE, A I ČISTA KOLA: Pratimo ritam proleća