STUDENTSKI URBANIZAM MENJA NIŠ: Lokalna samouprava prihvata kreativna rešenja sa Građevinsko-arhitektonskog fakluteta

D. ALIHODžIĆ

27. 11. 2021. u 08:25

NIŠ je napravio ozbiljan iskorak na planu uređenja jer je preobražaj i oplemenjivanje četiri centralne gradske lokacije postavio kao svojevrsni projektni zadatak pred buduće arhitekte i urbaniste.

СТУДЕНТСКИ УРБАНИЗАМ МЕЊА НИШ: Локална самоуправа прихвата креативна решења са Грађевинско-архитектонског факлутета

Akademci na izložbi u Oficirskom domu, Foto D. Alihodžić

I, od 32 tima koja su se angažovala, nagrađeno je njih pet čija su rešenja, po oceni stručnjaka, proglašena za najbolja, pa će neka od njih poslužiti i kao realno urbanističko rešenje.

Međublokovski prostori u ulicama gnerala Tranijea, Nade Tomić, Svetozara Markovića i Nikole Pašića, te na Sinđelićevom trgu su veoma zahtevni jer se nalaze u srcu grada i već su "opterećeni" navikama koje na prvi pogled ne ostavljaju mnogo mogućnosti da budu uređeni na savremen i ekološki prihvatljiv način.

- Najpre smo morali da sačinimo ozbiljnu urbanističku analizu zapuštenih prostora na koje samo retki stanari obraćaju pažnju. I, naša ideja je da taj prostor poveže stanare, da ga prihvate kao svoj i da samim tim imaju odgovornost za njegovo održavanje - kaže Filip Vasić čiji je tim nagrađen za uređenje bloka između ulica Nade Tomić i Nikole Pašića.

Danijel Golubović ističe da je za sve studente ovo bio izazov, jer su ove planove radili u okviru izbornog predmeta "Urbani dizajn i kompozicija".

- Naša rešenja su izvodljiva i nisu preskupa, jer ništa od postojećih objekata ne bi se menjali ili rušili, već bi samo dobili novi sadržaj, poput zelenila, mobilijara ili sportskih terena - nabraja Isidora Petrović.

Marija Mihajlović kaže da je njen tim ponudio rešenje da se postojeće garaže, trenutno pravo ruglo, pretvore u oaze zelenila - tako što će se na krovovima napravile bašte koje bi bile samoodržive zahvaljujući sakupljanju kišnice.

Devastirani prostor u novom ruhu, Foto Privatna arhiva

Svi studenti su, kažu, svesni da je u pitanju veliki posao, jer samo na području jedne gradske opštine, Medijane, postoji više od 80 međublokovskih prostora i gotovo svi su zapušteni, jer o njima niko ne brine. Usamljeni su primeri stanara koji se sami organizuju i postavljaju klupe, a prostor oplemenjuju sa po par sadnica ruža. Nažalost, čak i kada im to pođe za rukom, teško uspevaju da svoje oaze sačuvaju od bahatih vozača koji koriste svaku priliku za - parkiranje.

- Urbanizam pomaže da se stanovanje učini ugodnim, ali ne na štetu drugih stanara ili zelenila. Verujem da, ako se ljudima pokaže da može i bolje, i lepše, oni će više voditi računa u budućnosti - optimista je Dimitra Jezdimirović.

MENTORI

PROFESORKA Milena Dinić Branković (na slici) i njeni asistenti - Milica Igić i Mihajlo Mitković - kaže da studenti "dobro percipiraju prostor i dalje ga razrađuju".

Foto D. Alihodžić

Njihovi radovi su prikazani na izložbi u Oficirskom domu, pred urbanistima iz čitave Srbije - na šta bi najviše bio ponosan nedavno preminuli dekan Građevinsko-arhitektonskog fakulteta prof. dr Petar Mitković, koji je takođe bio jedan od mentora.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!