GRAD NA VETERNICI PARTNER UNESKO: Leskovac primer dobre prakse za razvoj i promociju kulturnog nasleđa

Игор Митић
Igor Mitić

18. 11. 2021. u 14:05

PREDSTAVNICI organizacije UNESKO u Srbiji ocenili su da bi drugi trebalo da se ugledaju na Leskovac u pogledu kreiranja kulturnih politika i promocije materijalnog i nematerijalnog kulturnog nasleđa, saopšteno je iz sedišta ove lokalne samouprave.

ГРАД НА ВЕТЕРНИЦИ ПАРТНЕР УНЕСКО: Лесковац пример добре праксе за развој и промоцију културног наслеђа

foto I.Mitić

UNESKO trenutno sprovodi projekat pod nazivom „Tematski indikatori za kulturu u Agendi 2030“ i to u osam zemalja sveta, među kojima je i Srbija. Svrha ovih indikatora je da mere i prate napredak doprinosa kulture i implementaciju ciljeva pomenute agende za održivi razvoj na nacionalnom i lokalnom nivou.

U tom kontekstu UNESKO je uspostavio saradnju sa nadležnim ministarstvom, Zavodom za proučavanje kulturnog razvoja, a među lokalnim samoupravama je izabran Leskovac.

Kako ističu u lokalnoj samoupravi ovaj grad je postao partner na projektu zbog rezultata koji su ostvareni minulih godina u oblasti kulture za šta se godišnje izdvaja oko devet odsto leskovačkog budžeta.

Na prvom sastanku povodom pomenutog projekta naglašeno je da je Narodni muzej u Leskovcu četiri puta proglašen najboljim u Srbiji, a Marko Krstić, direktor Zavoda za proučavanje kulturnog razvoja, je najavio posetu ovdašnjem muzeju sa ciljem uspostavljanja dalje saradnje ove i ustanove na čijem je čelu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK NA MARAKANI: Pred večiti derbi umro jedan od najvoljenijih članova FK Crvena zvezda