PODRŠKA MALIM DIVOVIMA: Gradska kuća u Kikindi večeras svetli ljubičasto

Рада Шегрт
Rada Šegrt

17. 11. 2021. u 19:23

ISTO kao i prošle godine na današnji dan, u znak podrške prevremeno rođenim bebama i njihovim porodicama, gradska kuća u centru Kikindei i večeras je osvetljena ljubičastom bojom.

ПОДРШКА МАЛИМ ДИВОВИМА: Градска кућа у Кикинди вечерас светли љубичасто

Foto: R. Šegrt

Na ovaj način Kikinda se pridružila onim gradovima koji 17. novembar obeležavaju kao Svetski dan „malih divova“, odnosno dece koja su rođena pre 37. nedelje trudnoće svoje majke.

Ovaj datum posebno je emotivan za Jelenu Bakić, koja je pre nešto manje od sedam godina, pre termina rodila svoje blizance Radovana i Taru.

- Moji “divovi” rođeni su čak šest nedelja ranije, u 34. nedelji, u Novom Sadu. Kod njih je sve malo drugačije. Prošli smo kroz period dsvostruke borbe, jer su moja deca začeti veštačkom oplodnjom.

Porodila sam se ranije, jer mi je vodenjak pukao od previše smeha. Kao i svaka majka, bila sma uplašena, ali na sreću, oni su bili zdravi, mogli su samostalni da dišu, pluća su im bila razvijena, napredovali su kako treba. Rođeni su na Božić, Tara je bila prava veknica od svega 1.740 , a sin 2.130 grama.

Rođeni su carskim rezom. Oboje su dobili ocene 8/8. Sada su to zdravi klinci koji će u januaru napuniti sedam godina. Podrška majkama koje rode male divove je veoma važna i o tome treba otvoreno govoriti, jer mnogi o tome ništa ne znaju, kao što ni ja nisam znala – podelila je Bakićeva svoje iskustvo.

U ime Gradske uprave podršku malim sugrađanima koji su hrabro došli na svet pre očekivanog tremina, dala je Dijana Jakšić-Kiurski, zamenica gradonačelnika Kikinde.

- Na ovaj način dajemo podršku onima koji su najosteljiviji i najmanji, a istovremeno su veliki heroji i borci u našem društvu.

Oni se od svog prvog dana grčevito bore za živto i napredak i to je vredno svake pažnje i našeg divljenja. Podršku pružamo njima i njihovim roditeljima, koji sa puno pažnje, al ii strahova prolaze kroz period odgajanja prevrmeneo rođenih beba.

Naše društvo treba da osvetli problem ovakve dece, da stvorimo ambijent i uslove da se podigne nivo zdarvstvene zaštite ne samo na taj način što će s eulagati u nabavku savremene opreme, već i na taj način što će se sačuvati obučen medicinski kadar koji može pomoći ovakvim bebama i njihovim porodicama – rekla je Jakšić- Kiruski.

U Kikindi se svake godine pre vremena rodi oko 40 beba. Opšta bolnica ima dobre kadrove i solidnu opremu za zbrinjavanje takvih beba. Visokorizične trudnice upućuju se u veće centre, najčešće u Novi Sad.

BONUS VIDEO: KAKO PROVERITI RADNI STAŽ: Jelica Timotijević iz PIO fonda u novoj epizodi Ft1P

 



 


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)