OVUDA JE SAOBRAĆAO "ORIJENT EKSPRES": Znate li zašto je Tito, putujući za Rusiju, zastao baš u Kikindi

R. Š.

16. 11. 2021. u 14:18

Na dan kada je 1857. godine, 15. novembra, tačno u 15 sati, u Kikindu stigao prvi voz na liniji Segedin - Kikinda -Temišvar, u ovom gradu promovisana je knjiga "Istorija železnice u Kikindi od 1857 -2021.".

ОВУДА ЈЕ САОБРАЋАО ОРИЈЕНТ ЕКСПРЕС: Знате ли зашто је Тито, путујући за Русију, застао баш у Кикинди

Foto: Kulturni centar Kikinda i R.Š.

Toga dana ovaj grad na severu Banata dobio je direktnu vezu sa evropskim gradovima poput Brisela, Pariza i Londona, a razvoj železničkog saobraćaja bio je veoma važan i za ekonomski napredak grada.

Autor knjige je Ivan Simić, predsednik Društva prijatelja železnice Kikinda, veliki zaljubljenik u ovaj vid saobraćaja. Čitav radni vek proveo je uz prugu radeći na železničkoj stanici u Kikindi.

-  Želenica je predmet mog interesovanja još od studentskih dana. Pošto ne postoji dobra dokumentacija o železnici odlučio sam da napišem knjigu koja je zasnovana na činjenicama, a ne na pričama. Trudio sma se da ovo bude verodostojna dokumentacija, a ne zbirka priča koje sam čuo od nekoga.

Prijatelj iz Rumunije mi je rekao da sam napravio udžbenik i to mi zaista mnogo znači - naveo je Simić, zadovoljan reakcijama.

- Ovuda su prolazili poznati vozovi, zna se da je saobraćao “Orijent ekspres”, ali je manje poznato da je Tito, putujući vozom za Rusiji zastao u Kikindi da pozdravi okupljene građane- preneo je Simić.

Promociju njegove knjige pratila je i mini izložba slika dr Zorana Srbljina i figura od papira rad Jovana Isakova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)