ČUDESNO "VASKRSNUĆE" IZVORA: Posle postavljanja ikona Hrista i Bogorodice, "proradila" česma u Krivači

Dušanka NOVKOVIĆ

10. 11. 2021. u 08:25

IZ spomen-česme koju su na ulazu u naselje Krivača kod Golupca podigli Tomislav (81) i Anđelija (85) Dragomirović, u spomen na svog desetogodišnjeg sina Slobodana, preminulog 1969. godine, ponovo je potekla voda iz presušenog izvora.

ЧУДЕСНО ВАСКРСНУЋЕ ИЗВОРА: После постављања икона Христа и Богородице, прорадила чесма у Кривачи

Foto D. D. Đorđević

Ovo čudesno "vaskrsnuće" izvora dogodilo se prilikom postavljanja mozaika sa likovima Hrista i Bogorodice, koje je izradio master primenjeni umetnik iz Kučeva, Bojan Veljković, uz pomoć prijatelja i kolege dr Miloša Đurana iz Beograda.

- Za ove mlade umetnike dobio sam preporuke iz manastira Tumane. Znao sam da će lepo da urade ikone, ali, kad su ih doneli iz Beograda, bio sam iskreno zadivljen. Toliko me je sve to pogodilo, da sam tad i zaplakao. U tim trenucima ponovo je potekla izvorska voda sa česme, koja je jedno vreme bila presušila. Ne znam kako bih to objasnio, samo znam da je voda baš tad krenula, što je sve nas prisutne iznenadilo i obradovalo - priča Tomislav za "Novosti".

Foto D. D. Đorđević

Dragomirovići imaju još jednog sina i ćerku, ali malog Slobodana, preminulog od dijabetesa, nikad nisu prežalili. U spomen na njega, odlučili su da podignu česmu-zadužbinu na ulazu u njegovo rodno selo.

- Dugo smo supruga i ja šparali od penzije, da bismo 2009. godine započeli gradnju česme.

Radovi su završeni 2013. godine, a sada je, uz ove ikone, sve lepo kompletirano - kaže Tomislav.

Oni koji kreću u posetu manastiru Tumane, mogu da produže do "čudesne" česme, jer je ona samo kilometar udaljena od njega.

ZASTAVE

U BRANIČEVSKOM okrugu, možda i šire, nema ovako lepo uređenog i održavanog prostora oko neke česme. Tu su nadstrešnice kao zaštita od kiše i sunca, klupe za odmor, žardinjere sa zelenilom i po jedna zastava Srbije sa obe strane česme.

POSVETA

IZNAD česme je slika Tomislava i supruge, a ispod nje natpis "Slobodanova česma", uz dečakovu fotografiju i poruku od porodice: "Da tvoj kratak život večno traje, podižemo ovu spomen-česmu, dragi sine i brate. Nedostaješ nam do kraja naših života".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave