OBNOVA U ZAVRŠNOJ FAZI: Navršava se 11 godina od nezapamćenog zemljotresa koji je pogodio čitav kraljevački kraj

G. ĆIROVIĆ

03. 11. 2021. u 08:25

TAČNO 11 godina od zemljotresa snage 5,4 rihtera, koji je 3. novembra 2010. u 1.56 zadesio kraljevački kraj, potpuna sanacija posledica potresa konačno je ušla u završnu fazu.

ОБНОВА У ЗАВРШНОЈ ФАЗИ: Навршава се 11 година од незапамћеног земљотреса који је погодио читав краљевачки крај

Nova zgrada ZZJZ u gradu na Ibru, Foto G. Šljivić

Prvi čovek grada na Ibru dr Predrag Terzić najavljuje da će, posle početka useljenja prve, uskoro započeti izgradnja i druge od ukupno četiri višespratnice sa 366 stanova u teško oštećenom Starom radničkom naselju, u Dositejevoj ulici. U saradnji sa Razvojnom bankom Saveta Evrope, za ovaj kapitalni projekat je obezbeđeno 13,5 miliona evra.

Efekti potresa od 5,4 rihtera, Foto G. Šljivić

Foto G. Šljivić

A, posle decenijskih, uglavnom birokratskih peripetija, do kraja ove godine trebalo bi da bude definitivno završena i izgradnja novog objekta Zavoda za javno zdravlje (ZZJZ), koji se još od 2011. godine gradi na mestu srušene stare zgrade.

- Uz pomoć Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima smo završili poslednju, treću fazu izgradnje nove zgrade i očekujem da će u novom objektu uskoro moći da se obavljaju sve delatnosti od značaja za javno zdravlje svih žitelja Kraljeva, ali i Raške, i Vrnjačke Banje - kaže gradonačelnik dr Terzić.

Podsetimo, posle zemljotresa je najveći deo sanacije posledica potresa obavljen za samo 11 meseci, a pomoć od ukupno tri milijarde dinara - za izgradnju novih domova i popravku oštećenih kuća, stanova i zgrada - tada je, u različitim iznosima i na osnovu procene komisija, dobilo oko 80.000 Kraljevčana. Zahvaljujući donatorima i državi, popravljeno je 13.000 porodičnih kuća, a umesto potpuno porušenih su sagrađena 462 nova, montažna objekta. Konstruktivno su sanirane i 32 stambene zgrade, a novčano je potpomognuta popravka oko 8.500 oštećenih stanova.

Objekat u Starom radničkom naselju , Foto G. Šljivić

Bilans

RUŠEVINA je, tog 3. novembra 2010, u ojađenom gradu bilo na sve strane, a - uz sredovečne Nataliju i Sinišu Stašića, koji su nastradali pod zidinama porodične kuće u Grdici - bilo je još 180 teže ili lakše povređenih Kraljevčana.

Za samo tridesetak sekundi, zemljotres je gotovo razorio gradsko i prigradsko jezgro, ponajviše naselja - Gradsku koloniju, Sijaće Polje, Jarčujak i Grdicu, u kojima su stradale čitave ulice, ali i obližnja sela, posebno Sirča, Šumarice, Vitanovac...

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna