BORBA PROTIV TROVANJA VAZDUHA I VODE U PET DO 12: Temerinci se od zagađenja sa farme svinja i arsena u vodi brane tribinama u centru grada

Z. Rajić

02. 11. 2021. u 06:21

BORBA protiv zagađenja u Temerinu je od protestnih šetnji prerasla u javnu tribinu u centru grada, u kojoj predstavnici "Ekološke inicijative Temerin" razmatraju uzroke i traže rešenja problema "dogorelih do nokata", zbog čega ovaj događaj simbolično počinje u "pet do 12".

БОРБА ПРОТИВ ТРОВАЊА ВАЗДУХА И ВОДЕ У ПЕТ ДО 12: Темеринци се од загађења са фарме свиња и арсена у води бране трибинама у центру града

Foto: Nikola Tomić

Temerince godinama muči farma svinja, sa 36.000 tovljenika godišnje, nadomak naselja, koja je gradski vazduh prezasitila amonijakom, a vodotokove, uključujući reku i prirodno dobro Jegrička, ugrozila "jezerom" tečnog stajnjaka. Žiteljima je, uz to, trovanje zapretilo i iz vode iz vodovoda, koja je od 2003. u sva tri naselja u opštini, Temerinu, Bačkom Jarku i Sirigu, zabranjena za piće i kuvanje zbog viška arsena. Količina ovog kancerogenog elementa je u svim bunarima u Sirigu 20 puta veća od dozvoljene, a u jednom dostiže 231 mikrogram u litru, što je neslavni rekord u Južnobačkom okrugu.

Svi učesnici tribine, koja je dosad održana pod nazivima "Aboliranje od odgovornosti" i "Pravda u raljama politike", kao glavne kočničare promena nabolje označili su tužilaštvo i sud.

Učesnici prve tribine bili su aktivisti "Ekološke inicijative Temerin" Milenko Karlica i Dejan Gvero. Karlica je naveo da je protiv farme svinja "Temerin agrar" Osnovnom tužilaštvu u Novom Sadu podneto šest krivičnih prijava, ali ni od jedne dosad nije bilo efekta.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri