GRAD POSTAJE GALERIJA NA OTVORENOM: Pirot želi umetnička dela iz bivšeg "Prvog maja" i hotel "Stadion"

V. ĆIRIĆ

02. 11. 2021. u 05:55

ODLUKOM da učestvuju u licitaciji za prodaju umetničkog nasleđa nekadašnjeg "Prvog maja", svojevrsne ikone tekstilne industrije SFRJ, koje se prodaje zajedno sa hotelom "Stadion" - takođe u vlasništvu uništene firme - Piroćanci su odlučili da za sve buduće generacije sačuvaju deo svoje istorije i neprocenjivo kulturno blago oličeno u delima autora čija su imena u mnogim domaćim i svetskim enciklopedijama.

ГРАД ПОСТАЈЕ ГАЛЕРИЈА НА ОТВОРЕНОМ: Пирот жели уметничка дела из бившег Првог маја и хотел Стадион

"Suza" u gradskom parku, Foto V. Ćirić

U gradskom budžetu je za kupovinu pomenutih dela i hotela opredeljeno 26 miliona dinara, pa je gotovo izvesno da će Pirot dobiti umetnine koje bi poželeli mnogi kolekcionari, galerije ili muzeji.

A, među bezmalo 200 dela koja su bila u halama i u krugu fabrike sa više od 5.000 radnika, pored domaćih se nalaze i ostvarenja svetski poznatih umetnika, koji su sredinom sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka bili u naponu stvaralaštva.

"Žena i muzika" u centru grada, Foto V. Ćirić

Upravo tada je najveći broj dela i nabavljen, o čemu svedoči popis koji je, u nekoliko navrata, sačinjavala istoričarka umetnosti Radmila Vlatković, aktuelna direktorka pirotske galerije "Čedomir Krstić".

- Kolekcija od 35 skulptura, 11 mozaika, 15 tapiserija, po jednog mozaika i vitraža, te fontana, mnogobrojnih slika i grafika, jedna od najvrednijih u Srbiji, formirana je u periodu od 1968. do 1978, dok je direktor bio znameniti Dragan Nikolić. Nekoliko ostvarenja je stradalo u požaru sredinom devedesetih godina, ali je veliki deo sačuvan i sada je to čak 177 dela - kaže Radmila Vlatković.

Radmila Vlatković, Foto V. Ćirić

Neke od skulptura su, tokom najnovije rekonstrukcije trga u centru Pirota već postavljene u tom delu grada - poput "Suze", "Žene i muzike", "Zeca" - kada lokalna samouprava postane vlasnik preostalog umetničkog nasleđa, imaće najveću galeriju pod otvorenim nebom u Srbiji.

Kada je reč o hotelu "Stadion", koji se nalazi ispod zapadne tribine gradskog igrališta, on je već u vlasništvu lokalne samouprave, ali u jadnom stanju, pa gradonačelnik mr Vladan Vasić i njegov zamenik Miloš Colić najavljuju svojevrsno zaokruživanje sportsko-rekreacione celine na Senjaku. Jer, stadion "progresa" je pokazao da privatnici ne mogu adekvatno da brinu o ovakvim kompleksima, pa je ideja da "Stadion" preuzme Turistička organizacija Pirota i pretvori ga u nastavnu bazu za ovadašnje srednjoškolce sa turističkog smera.

Hotel ispod tribina, Foto V. Ćirić

Velikani

MEĐU autorima koji će ponovo biti zastupljeni u Pirotu su Nikola Džamonja, Jovan Kratohvil, Kengiro Unzuma, Gaspar De Jaga, Sava Stojkov, Lazar Vujaklija, Nikola Graovac, Nedeljko Gvozdenović, Stojan Ćelić, Mladen Srbinović, Peđa Milosavljević, Zuko Džumhur... te lokalni stvaraoci Petar Đorđević, Aleksandar Aleksić Soska i Božidar Prodanović.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)