BIĆE TOPLIJA ZIMA ZA 72 PORODICE: U Kikindi zaključeni ugovori sa građanima o energetskoj efikasnosti

R. Š.

01. 11. 2021. u 14:14

KIKINDA je jedan od 67 gradova u Srbiji koji će uz pomoć Ministarstva rudarstva i energetike pomoći građanima da na svojim kućama i stanovima zamene stara vrata i prozore radi povećanja energetske efikasnosti.

БИЋЕ ТОПЛИЈА ЗИМА ЗА 72 ПОРОДИЦЕ: У Кикинди закључени уговори са грађанима о енергетској ефикасности

foto: R. Šegrt

Za sprovođenje tog programa grad je od ministarstva dobio dva miliona dinara, a iz svog budžeta izdvojio je još više, nešto iznad 2,7 miliona. Pravo na deo tog novca ostvarila su 72 domaćinstva, sa kojima je juče potpisan ugovor o subvenciji. Građanima se odobrava najviše do polovine potrebne sume.

- Dobili smo subvenciju od oko 85.000 dinara. Zahvaljujući ovoj pomoći, na kući, koja je sagrađena pre 60 godina, promenićemo četiri prozora i ulazna vrata. Sada imamo duple, jednokrilne prozore. Kuća nema izolaciju, sem one cementne, a sada će biti bolja i termička i zvučna zaštita. Grejemo se na gas i nadamo se da ćemo manje trošiti za grejanje. U domaćinstvu je nas četvoro, tašta, supruga, naš mali sin i ja – objasnio je Miroslav Ljubičić.

Porodica iz Mokrina dobila je 72.000 dinara, a još toliko uložiće u zamenu pet prozora i ulaznih vrata na kući koja datira iz 1927. godine.

- Nas petoro živi u kući. Prošle godine smo uspeli da zamenimo samo dva manja prozora. Ovo je sada velika pomoć i zamenićemo ono što je ostalo. Naredni put ćemo konkurisati za izolaciju  – rekla je Zorica Sava iz Mokrina.

Na konkurs Gradske uprave stiglo 105 prijava, 28 bilo je nurednih, a sedam podnosilaca nije ispunjavalo uslove. Subvenciju za zamenu dotrajalih vrata i prozora dobila su pretežno domaćinstva iz grada i manji deo sa sela.

- Građani sada firmama koje su izabrane na tenderu, treba da uplate svoj deo sredstava. Onaj ko prvi uplati novac, prvo će i početi zamenu stolarije. Nakon završenih radova, komisija je obavezna da obiđe svako domaćinstvo i utvrdi činjenično stanje- kazao je Nikola Jugin, energetski menadžer Gradske uprave.

Najviši iznos koji je jedno domaćinstvo moglo da dobije je 96.000 dinara sa porezom, odnosno polovinu potrebne sume.

GRAD DAO VIŠE


- Najpre smo opredelili dva miliona dinara, ali su čak 22 domaćinstva imala isti broj bodova. Odlučili smo da svima pomognemo, pa ćemo rebalansom budžeta povećati iznos za 721.000 dinara. Nastavićemo sprovođenje ovog programa i nadam se da ćemo biti u mogućnosti da izdvojimo još više novca - rekao je gradonačelnik Nikola Lukač.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati