OBNOVLJEN SPOMENIK: Završena rekonstrukcija na Žitnom trgu (FOTO)

B. G.

01. 11. 2021. u 09:46

RADOVI na sanaciji i restauraciji spomenika žrtvama fašizma na Žitnom trgu u Zrenjaninu, uspešno su okončani, na osnovu predloga projekta sanacije i restauracije koji je izradio Zavod za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin.

ОБНОВЉЕН СПОМЕНИК: Завршена реконструкција на Житном тргу (ФОТО)

Foto: B.Grujić

Osim temeljnog čišćenja postolja i tri kamena obeliska, zamenjene su oštećene i popunjene nedostajuće mermerne ploče na postamentu, rekonstruisan je ukrasni zid od žute klinker-opeke oko spomenika i obnovljen natpis sa imenima trideset žrtava stradalih u tragičnim ratnim događajima 9. januara 1942. godine.

Spomenik je autorsko delo zrenjaninskog arhitekte Milorada Berbakova i otkriven je 7. jula 1986. godine, povodom 45. godišnjice od početka ustanka naroda Srbije u Drugom svetskom ratu, a sanacija je  izvršena u susret obeležavanju 80. godišnjice od stradanja hrabrih Zrenjaninaca, kojima je monument posvećen.

- Ovo je inače treći značajniji spomenik posvećen događajima i žrtvama Drugog svetskog rata, koji je obnovljen tokom prethodne i ove godine, nakon obnove spomenika na Mihajlovačkom drumu, posvećenog stradanju boraca Petrovgradskog partizanskog odreda,  i spomenika Veljku Lukiću Kurjaku i stradalim učesnicima Narodno-oslobodilačkog rata, u centru Lukićeva.

Prethodnih godina, obnovljena su i spomen-obeležja poginulim Crvenoarmejcima kod železničke stanice Fabrika u Zrenjaninu, spomenici žrtvama fašizma i Crvenoarmejcima u Stajićevu i Čenti, kao i niz obeležja posvećenih Prvom svetskom ratu.

ZLATIBOR TITOVO UŽICE

Na saniranom spomeniku na Žitnom trgu, očišćen je kamen sa uklesanim natpisom da je spomenik izgradila Građevinska radna organizacija Zlatibor iz Titovog Užica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)