MARKO IMA SAMO JEDAN SAN: Pokrenuta akcija za teško bolesnog srednjoškolca iz Gornje Ržanice, kod Aleksandrovca

S. BABOVIĆ

29. 10. 2021. u 07:13

O TEŠKO bolesnom Marku Smiljkoviću (16) iz Gornje Ržanice kod Aleksandrovca, javnost je čitala u "Večernjim novostima" 2016. godine, kada je dečaku bila neohodna pomoć za dalje operacije i bolji život. Pet godina kasnije, Marko sanja bolji život. Na tumore koji mu godinama napadaju celo telo, drastičnim iskrivljenjem kičme zbog čega sve teže hoda, ovaj vedar dečak se navikao.

МАРКО ИМА САМО ЈЕДАН САН: Покренута акција за тешко болесног средњошколца из Горње Ржанице, код Александровца

Foto B .Pribanović

Ipak, oronula kuća stara skoro 200 godina u kojoj živi sa roditeljima Tomislavom i Nevenkom, preti da se sruši. U Aleksandrovcu je otud pokrenuta akcija da Smiljkovići dobiju nov prostor za život, sa kupatilom, a Marko, konačno, sobu koja neće mirisati na memlu i lonac vode, koji mu majka svakoga dana kuva kako bi ga umila.

- Voleo bih da imam svoju sobu i kupatilo, da ne grejemo vodu za kupanje - objavile su svojevremeno "Novosti" deo iz Markovog domaćeg zadatka "Moj život na selu".

Za samo 16 godina života, Marko Smiljković, koji danas pohađa drugi razred Srednje škole "Sveti Trifun" u Aleksandrovcu, operisan je pet puta. Poslednji put, sređivali su mu desni. Prvi put išao je "pod nož" sa svega sedam meseci. Potkožni tumori glave, vrata, tumori desne strane mršavog dečjeg trupa. Operacija skolioze, operacija testisa, ugradnja šipke u kičmu, to je bio dečakov život. Zbog bolesti, redovan je pacijent beogradskih klinika i Instituta za majku i dete na Novom Beogradu, Instituta na Banjici, Radiologije u Nišu.

- Dobro je dete, živo pored velikih muka - rekla nam je dobra majka Nevenka.- Samo da nema više operacija. Ne zna on kakvi su sve to rizici u sali, šta sve može da se desi...

Skromna su primanja Miljkovića, ponešto socijalnih davanja, očeva majstorska plata i odnedavno, pomaže im i Markova sestra Milica, koja radi u ugostiteljstvu. Nedovoljno da se obezbedi pristojna kuća. Akciju da im se pomogne pokrenuo je novinar Boban Pribanović iz Aleksandrovca.

- Prošle godine pao je plafon u sobi gde su Marko i sestra Milica spavali, srećom, pala je sredina plafona, pa su deca ostala nepovređena - kaže Boban.- U kući četiri sijalice i jedna česma, stari smederevac, kreveti duplo stariji od Marka.Pored svih nedaća, ne skida osmeh sa lica, u duši kako mu je jedino on zna.

POMOĆ

SVI ljudi dobre volje koji bi da pomognu Marku Smiljkoviću, mogu to učiniti uplatom na broj dinarskog računa porodice u Vojvođanskoj banci: 325-9300600148800-74. U međuvremenu, Župljani su pokrenuli niz aktivnosti kako bi animirali ljude iz dijaspore, uspešne privrednike i donatore da bi Smiljkovići što pre dobili nov dom.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ZAVIČAJ MU BIO SVETINJA: Umro Milenko Zebić (74), višegodišnji direktor u „Viskozi“