POKRETNI MAMOGRAFI OBIŠLI 13 OPŠTINA: Pokrajinska vlada osvetljena ružičastom bojom povodom Međunarodnog dana borbe protiv raka dojke

LJ.P.

23. 10. 2021. u 12:30

POVODOM Međunarodnog dana borbe protiv raka dojke, ovog vikenda zgrada Pokrajinske vlade osvetljena je ružičastom bojom, kao znak podrške svim ženama koje se bore s tumorom.

ПОКРЕТНИ МАМОГРАФИ ОБИШЛИ 13 ОПШТИНА: Покрајинска влада осветљена ружичастом бојом поводом Међународног дана борбе против рака дојке

Foto: Pokrajinska vlada

U Srbiji se godišnje registruje oko 4.600 novoobolelih, a 1.600 žena premine od tumora dojke i to je najčešći uzrok prevremene smrti žena kod nas. Nažalost, još uvek se najveći broj žena javlja na pregled kada bolest uznapreduje i kada su šanse za izlečenje veoma male.

Najznačajnija metoda u ranom otkrivanju tumora dojke jeste mamografija, a kada se otkrije na vreme, izlečiv je u preko 90 odsto slučajeva.

Foto: Pokrajinska vlada

 

Zbog toga je Pokrajinska vlada pre dve godine pokrenula projekat „Prva mamografija“, s ciljem da se ženama, prvenstveno u manje naseljenim sredinama, snimanje pokretnim mamografom omogući besplatno, bez uputa i bez zakazivanja.

Za dve i po godine, koliko traje projekat, pregledano je više od 8.000 žena, a kod njih 66 je, nažalost, potvrđen karcinom dojke. Samo u ovoj godini, za nepunih šest meseci, otkrivena su 22 slučaja.

Za prvih godinu dana rada jednog mamografskog vozila, više od 75 odsto žena je izjavilo da je prvi put bilo na ovakvom pregledu, a kao osnovni razlog za to navele su dostupnost snimanja upravo u njihovom mestu.

Foto: Pokrajinska vlada

 

Imajući to u vidu, Pokrajinska vlada već sledeće godine nabavila je još jedan pokretni mamograf. Za dve i po godine, koliko se odvijaju mamografska snimanja, izdvojeno je više od 76,5 miliona dinara za kupovinu i opremanje dva vozila sa mamografskim uređajima, prateću dijagnostičku i informatičku opremu, permanentnu edukaciju, energente i ostale materijalne troškove.

Svi pregledi se organizuju uz podršku domova zdravlja, Univerzitetskog kliničkog centra Vojvodine i Instituta za onkologiju Vojvodine.

Mamografi su do sada obišli 13 opština u Vojvodini, a trenutno se jedan pokretni mamograf nalazi u Alibunaru, dok je drugi u Novom Kneževcu.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

BONUS VIDEO - OD NJIVE DO TRPEZE: Evo kako se proizvodi čuveni leskovački ajvar

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)