KORONA ODNELA JOŠ TRI ŽIVOTA: Epidemija u Pirotskom okrugu ne jenjava, svi preminuli - nevakcinisani!

V. Ć.

15. 10. 2021. u 20:55

ZZJZ u Pirotu, registrovao je još 85 laboratorijski potvrđenih sučajeva zaraze na području Pirotskog okruga.

КОРОНА ОДНЕЛА ЈОШ ТРИ ЖИВОТА: Епидемија у Пиротском округу не јењава, сви преминули - невакцинисани!

Foto: V. Ćirić

U Pirotu je zaraženo 50, Beloj Palanci 14, Babušnici 12 i na području Dimitrovgrada 9 osoba. U Opštoj bolnici trenutno je na lečenju 51 pacijent zaražen virusom kovid 19. Među njima je 32 iz Pirota, osam iz Babušnice, pet iz Dimitrovgrada, četiri iz Bepe Palanke, i po jedan pacijent iz Niša i Beograda. Put kruševačke kovid bolnice transportovan je jedan pacijent. U bolnici su od posledica zaražavanja preminule tri osobe i sve tri su bile nevakcinisane!

Prema podacima ZZJZ, u kovid ambulanti obavljeno je 342 pregleda, od čega je 26 odsto prvih,a u Dečjoj ambulanti na Keju 96 pregleda, od čega je 44 odsto prvi put bilo od lekara. Kumulativne stope potvrđenih slučajeva zaraze u prethodnih 14 dana, na 100.000 stanovnika, i dalje su visoke i još uvek rastu, u Dimitrovgradu, Beloj Palanci i Babušnici -navode epidemiolozi.

Od početka imunizacije na području okruga vakcinisano je 36.416, revakcinisano 35.041, a treću dozu primilo je 9.642 osobe. Juče je dato 58 prvih, 53 drugih i 235 trećih doza vakcine. Jednom dozom, na području okruga do sada je vakcinisano 51,8 odsto, a dve doze primilo je 49,4 odsto osoba starijih od 18 godina. Najveći obuhvat je u Pirotu gde iznosi 54,4 odsto, potom u Dimitrovgradu 50,2 procenta, zatim u Beloj Palanci 49,8 i najposle u Babušnici gde je vakcinisano 41,8 odsto starijih od 18 godina.

Štab za vaneredne situacije u Pirotu će organizovati i ekipu za mobilnu imuniaciju jer se procenjuje da je broj zaraženih daleko veći od zvanično registrovanih slučajeva. Stručnjaci Centra za kontrolu i prvenciju bolesti pri ZZJZ procenjuju da je epidemiološka situacija u Pirotskom okrugu vanredna sa tendencijom prelaska u katastrofalnu. Među zaraženima je i 8 lekara i tehničara Doma zdravlja kao i 16 njihovih kolega iz Opšte bolnice, što utiče na organizaciju rada zdravstvenih službi koje su pod sve većim pritiskom pacijenata, čemu za sada odolevaju.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju