POLOŽENI VENCI ZA RUSKU BRAĆU: Na Dan oslobođenja Kruševca u Drugom svetskom ratu otkriveno obnovljeno obeležje Crvenoarmejcima (FOTO)

S. BABOVIĆ

14. 10. 2021. u 21:24

OBNOVLjEN Spomenik Crvenoarmejcima koji su stradali u borbi za oslobođenje Kruševca u Drugom svetskom ratu 14. oktobra je na jednom mestu ponovo okupio predstavnike dva slovenska naroda, koji su zajedno izvojevali slobodu pre tačno 77 godina.

ПОЛОЖЕНИ ВЕНЦИ ЗА РУСКУ БРАЋУ: На Дан ослобођења Крушевца у Другом светском рату откривено обновљено обележје Црвеноармејцима (ФОТО)

Foto: S. Babović

Pored reke Rasine otkriveno je prošireno spomen obeležje sa tri nova bareljefa “Vojnik”, ”Plamen” i “Orden pobede”, koja su Kruševljanima darovali Rusi iz Lipecka, bratskog grada.

- Drugi svetki rat je progutao na milione ljude, doneo strašna stradanja i razaranja, bol i nesreću - deo je pročitanog obraćanja gradonačelnice Lipecka Evgenije Juvarkine. - Danas, mnogo godina kasnije, mi poštujemo podvig svakog vojnika, oficira, ratnika, sećamo se svih onih koji su žrtvovali život za svetlu budućnost i slobodu.

Otkrivanju Spomenika Crvenoarmejcima sa ispravljenim imenima 22 nastradala vojnika prisustvovao je Evgenij Čunosov, predstavnik Saveza oficira vazdušno-desantne armije i veterana ratnih operacija, koje je sa Udruženjem ratnih veterana “Bojevo bratstvo” iz Kruševca zaslužno za ceo neimarski poduhvat.

- Ubeđen sam da prostor gde se nalazi spomenik ostaje mesto zajedničkog ponosa, mesto uspomene i poštovanja podviga i vojnika Crvene armije koji su poginuli pri oslobođenju Kruševca - napominje Čunosov ,dodajući da je otvaranje spomenika na Dan oslobođenja grada - svedočanstvo zajedništva dva naroda, dokaz veze starih i novih generacija.

Rukovodstvo Kruševca, sa gradonačelnicom Jasminom Palurović, položilo je venac, zajedno sa delegacijama Vojske Srbije, boračkih organizacija,veterana. Pojedincima zaslužnim za obnavljanje spomenika ispred Skupštine grada, boračkih organizacija dve zemlje,uručene su medalje i plakete.

U ranim jutarnjim satima 14. oktobra 1944. godine, trupe Crvene armije pod komandom generala Miljajeva započele su borbu za oslobođenje Kruševca. U grad su prodrle dve kolone Crvenoarmejaca. Prva iz pravca Varvarin-Šanac-Jasika, druga pravcem Đunis-Gaglovo, Vojno-tehnički zavod Obilićevo. Razvijeni u borbeni poredak, borci Crvene armije i Treće srpske brigade brzi su razbili neprijateljske snge. Najžešće borbe vodile su se za mostove. Borba se završila pobedonosnim ulaskom trupa tačno u 14 sati.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili