NADOKNADE I ZA VEĆ POKLONJENO: Tužbe za faktičku eksproprijaciju prazne budžete Leskovca i Vlasotinca

I. MITIĆ

14. 10. 2021. u 08:25

ODBORNICI Skupštine opštine su doneli odluku o rebalansu budžeta u kojem je, između ostalih, pozicija "naknada štete" povećana za 12 miliona dinara!

НАДОКНАДЕ И ЗА ВЕЋ ПОКЛОЊЕНО: Тужбе за фактичку експропријацију празне буџете Лесковца и Власотинца

Trasa od Leskovca ka Lebanu / Foto I. Mitić

To je posledica prakse da sve veći broj građana, uz pomoć suda, traži nadoknadu za zemljište koje je zauzela lokalna samouprava, odnosno koje su ovdašnji ljudi - čak i pre više decenija - bili besplatno ustupili da bi dobili ulicu ili put.

- Nekada su naši preci ustupali zemlju za izgradnju saobraćajnica, a danas advokati, imajući informacije iz neke od nadležnih službi, odlaze na adrese naslednika, pa zajednički tuže Opštinu. Neshvatiljivo je da podnose tužbe za 20.000, a da troškovi advokata iznose oko 100.000 dinara. Zato pozivam sve koji znaju da im je lokalna samouprava, pre tri ili četiri decenije, zauzela zemlju da dođu u Pravobranilaštvo i zaključe sporazum o poravnjanju - kaže prvi čovek Vlasotinca Bratislav Petrović.

A, u ovdašnjem Pravobranilaštvu ističu da nove tužbe stižu svakodnevno, kao nove presude.

Sa istim problemima se susreću i u Leskovcu, gde je lokalna samouprava od početka godine dobila 489, lane 645, a rekord je zabeležen 2019. - kada je stiglo 985 tužbi.

- Trudimo se da sporovi traju što kraće, da bi i troškovi postupka bili što manji. Inače, sa tom praksom smo se susreli još 2017. i od tada broj predmeta raste. Samo prošle godine je, po sudskim presudama, iz gradskog budžeta isplaćeno oko 200 miliona dinara, a značajan deo tog iznosa se odnosi upravo na faktičku eksproprijaciju - ističe Robert Tomić, gradski javni pravobranilac u gradu na Veternici.

I ovde, kao i u Vlasotincu, tužbe iniciraju "neki ljudi" koji dolaze na kućne adrese vlasnika spornih delova parcela i nude advokatske usluge bez nadoknade. Osim što se to gotovo izvesno kosi sa Kodeksom advokatske etike, etički je problematično i traženje naknade posle više decenija, koliko se koriste pomenute saobraćajnice.

STATISTIKA

PRAVOBRANILAŠTVO u Vlasotincu trenutno razmatra 541 tužbu, presude su donete u 118 predmeta i 34 su pravosnažne, a 76 se, po žalbi, nalazi pred Apelacionim sudom u Nišu. Statistika beleži i osam povlačenja tužbe, ali je na ime naknade dosuđeno nešto više od 8,2 miliona dinara - kao i dodatnih 10,5 miliona na ime troškova parničnog postupka.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)