PLAVI BAZEN PRETVOREN U SEPTIČKU JAMU: U Zmajevu zapanjeni ekološkom katastrofom na kupalištu i omiljenom mestu za pecanje

Z. Rajić

07. 10. 2021. u 06:30

PLAVI bazen u Zmajevu kod Vrbasa, nazvan tako po boji vode u kojoj su se žitelji leti kupali, a tokom cele godine u njoj pecali, pretvoren je prethodnih dana u otvorenu septičku jamu, ubacivanjem otpada nepoznatog porekla, ali vrlo neprijatnog mirisa.

ПЛАВИ БАЗЕН  ПРЕТВОРЕН У  СЕПТИЧКУ ЈАМУ: У Змајеву запањени еколошком катастрофом на купалишту и омиљеном месту за пецање

ZAGAĐENjE Bazen koriste kao lagunu za otpad, Foto Laslo KišLaslo Kiš

Meštani masovno negoduju, jer se smrad širi do naselja, a sa mesta gde su otkrili cev kroz koju se prljavština ulila u bazen oterani su uz objašnjenje portira firme "NS Trejding" da tu nemaju šta da traže, jer je to privatni posed.

- To je bazen u kojem su mnogi Zmajevčani naučili da plivaju, a ta lepota je sada pretvorena u mogući izvor zaraze. Na vodi je stvoren debeli sloj, poput poklopca, nečega što ne znamo šta je, ali izgleda zastrašujuće. Nema nijednog mehurića na površini koji bi svedočio o prisustvu života u ovom dojučerašnjem prirodnom blagu - rekla je Zmajevčanka Mileva Radović, profesorka hemije.

Plavi bazen, kao i Zmajevačka jezera, nastao je kopanjem zemlje od koje se pravila opeka u bivšoj seoskoj ciglani. Vađenjem gline iz velikih dubina došlo se do žila sa vodom, koja je napunila te jame i pretvorila ih u kupališta i ribnjake.

- Pre dva meseca sam se u tom bazenu kupao, a sad sam došao da lovim ribu i zatekao ekološku katastrofu. Od riba ni traga, ali ni od kornjača, ptica i drugih životinja, kojima je to bilo stanište, kao ni od lokvanja i ostalog vodenog bilja. Voda više nije plava, nego varira od žute do crvene - naveo je ribolovac Budimir Mrkobrad.

PRIZOR Zamro život u vodi, Foto Laslo KišLaslo Kiš

Profesorka Radović upozorava da bi zagađenje po principu spojenih sudova moglo da se prenese i u Zmajevačka jezera, kao i u obližnju reku Jegričku. U firmi "NS Trejding" odgovaraju da se ne radi ni o kakvom uništavanju životne sredine, nego o korišćenju sopstvenog bazena kao lagune za taloženje otpada.

- Firma je terala kupače sa bazena kao svog poseda, ali po Zakonu o vodama to nije poljoprivredno, nego vodno zemljište, i kao takvo pripada "Vodama Vojvodine" - naglasila je profesorka Radović.

ZAHTEV ZA KONTROLU

FIRMA "NS Trejding" je preuzela bivšu ciglanu i njena gliništa privatizacijom Društvenog poljoprivrednog preduzeća "Zmajevo". Predsednik Ekološkog pokreta Vrbasa (EPV) Ratko Đurđevac kaže da to vlasništvo nije sporno, ali je pitanje da li je otpad u Plavom bazenu propisno odložen. Zahtev za kontrolu povodom akcidenta na zmajevačkom bazenu Đurđevac je uputio "Vodama Vojvodine" i pokrajinskoj inspekciji za zaštitu životne sredine.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024