KOŠNICE PRAVDU ČEKAJU GODINAMA: Dokazi o trovanju pčela ne pomažu da pčelari iz Sivca i Kljajićeva dobiju obeštećenje

Z. Rajić

05. 10. 2021. u 08:25

NI posle tri godine nije rešen slučaj masovnog uginuća pčela u ataru Malog Stapara, zaseoka pored Sivca u opštini Kula.

КОШНИЦЕ ПРАВДУ ЧЕКАЈУ ГОДИНАМА: Докази о тровању пчела не помажу да пчелари из Сивца и Кљајићева добију обештећење

Foto N. L.

Oštećeni vlasnici košnica, šestoro iz Sivca i dvojica iz susednog Kljajićeva, smatraju da postupak koji su povodom toga pokrenuli u Osnovnom sudu u Vrbasu predugo traje i slabi nadu da će pravda biti zadovoljena.

Pčelari su podneli tužbu protiv firme "Fortunera agrar" iz Vrbasa, tvrdeći da je prouzrokovala pomor pčela nedozvoljenim prskanjem graška u cvatu. Oni traže da im se nadoknadi šteta u ukupnom iznosu od 4.430.000 dinara za potpuno uništena 372 od 529 pčelinjaka, koliko ih je bilo na ispaši kod Malog Stapara.

- Prvo ročište je održano u februaru pretprošle godine, a dva puta je odlagano zbog korone. Bez obzira na taj opravdani razlog, sud je uveliko trebalo da završi posao, jer smo podneli sve dokaze da su pčele stradale na grašku, koji je tog maja 2018. bio jedina kultura u cvetanju - kaže jedan od oštećenih pčelara, Miroslav Delić iz Sivca.

UVIĐAJ Inspektori sačinili zapisnike o uništenim pčelinjim društvima, Foto N. L.

Foto N. L.

Nikola Janković, advokat Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS), ističe da su pčelari dostavili sudu fotografije, video-zapise, zapisnike fitosanitarnog i veterinarskih inspektora, kao i rezultate analiza uzorkovanog graška i uginulih pčela, "što sve upućuje na to da je uzrok masovnog trovanja pčela nezakonito korišćenje preparata za zaštitu bilja".

- U uzorcima i graška i pčela utvrđeno je prisustvo insekticida koji je Evropska komisija zabranila za upotrebu jer je otrovan i za divlje i za medonosne pčele - naveo je advokat.

Predstavnici tužene firme dostavili su sudu nalaz kojim pobijaju da je količina pronađenog insekticida u grašku mogla da uzrokuje smrtnost pčela. Radi obaranja takvog veštačenja SPOS je angažovao inženjera zaštite bilja i pčelara Sinišu Ilinčića iz Zrenjanina.

- Ratari i voćari ne prave razliku između fungicida, sredstava protiv biljnih bolesti, koji nisu otrovni za pčele, i insekticida, koji su za pčele najopasniji i nisu registrovani za primenu u cvetanju - objasnio je Ilinčić.

IZ RAZOČARANjA U KANADU

PREDSEDNICA Pčelarskog društva "Sivac" Tatjana Mrdak rekla je da trovanje pčela ne sme proći nekažnjeno, jer bi to obeshrabrilo ljude da se bave pčelarstvom. To se već dogodilo Nedeljku Lončaru iz Sivca, kojem je pokraj njive sa graškom uginulo 21 pčelinje društvo, posle čega se razočarao i zaposlio u fabrici u Kanadi. Na putu da odustane bio je i Ratko Bradić iz Kljajićeva, kojem je uništeno svih 130 košnica, ali su mu brojne kolege pomogle da obnovi pčelinjak.

Zapratite Nportal na Fejsbuk stranici

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (0)

NEVIĐEN HAOS: Potukli se Kilijan Mbape i superbogati gazda PSŽ-a?!