POČAST STADALIM CRVENOARMEJCIMA: Zrenjanin obeležio 77 godina od oslobođenja u Drugom svetskom ratu (FOTO)

B. GRUJIĆ

03. 10. 2021. u 20:20

PRE 77 godina, tog 2. oktobra grad Zrenjanin oslobođen je od fašističkih okupatorskih sila u Drugom svetskom ratu, a po tradiciji, evociranjem sećanja i polaganjem venaca na spomen obeležja posvećena antifašističkoj borbi, kao i prigodnom izložbom u Muzeju, obeležen je ovaj dan.

ПОЧАСТ СТАДАЛИМ ЦРВЕНОАРМЕЈЦИМА: Зрењанин обележио 77 година од ослобођења у Другом светском рату (ФОТО)

Foto: Grad Zrenjanin

Svečanost su, uz gradske čelnike, uveličali predstavnici ambasade Ruske Federacije u Srbiji i specijalni gost, ataše za kulturu Viktor Soboljkov, jer je u borbama za oslobođenje tadašnjeg Petrovgrada i srednjeg Banata, prvih oktobarskih dana 1944. godine, živote je položilo i 220 pripadnika Crvene armije, koji počivaju u spomen-kosturnici u parku, u naselju Bagljaš.

Inače, Zrenjanin je bio jedno od prvih oslobođenih gradskih naselja severno od Dunava, pre okončanja vojne operacije za oslobođenje Beograda, a zatim i Novog Sada, a u jednom od oružanih sukoba u samom gradu, kod železničke stanice Fabrika, poginula su četiri pripadnika Drugog ukrajinskog fronta Crvene armije, koji su na tom mestu i sahranjeni, a kasnije preneti u zajedničku grobnicu na Bagljašu.

U okviru obeležavanja 77-godišnjice oslobođenja i njima je odata počast, a nakon polaganja venaca na spomenik Žarku Zrenjaninu u centru i svim ostalim obnovljenim spomen obeležjima, svi prisutni su posetili Narodni muzej, gde je povodom 2. oktobra upriličena kamerna postavka "Oslobođenje Petrovgrada u Drugom svetskom ratu", autorke Vladislave Ignjatov višeg kustosa - istoričara Muzeja u Zrenjaninu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024