DROGIRANI I ZA VOLANOM: Analiza podataka iz devetomesečnog bilansa rada šestoro sudija organa za prekršaje u Pirotu

V. ĆIRIĆ

04. 10. 2021. u 07:15

PREKRŠAJNI sud u Pirotu, tačnije šestoro sudija ove institucije koji "pokrivaju" područje čitavog okruga, tokom minulih meseci su imali su pune ruke posla - od procesuiranja takozvanih carinskih predmeta, odnosno prekršaja koji se otkrivaju na prelazu Gradina, do onih kojima se sankcionišu nesavesni vozači ili ljudi zatečeni u remećenju javnog reda i mira.

ДРОГИРАНИ И ЗА ВОЛАНОМ: Анализа података из деветомесечног биланса рада шесторо судија органа за прекршаје у Пироту

Milko Stankov, Foto V. Ćirić

Za razliku od prethodnih godina, međutim, sve je više prekršaja u saobraćaju koji su, na izvestan način, novina za sve.

- Od početka godine smo, tako, sankcionisali 15 mladih vozača koji su vozili pod dejstvom psihoaktivnih supstanci, odnosno raznih vrsta opijata. Bio je i popriličan broj onih koji su za volanom bili bez vozačke dozvole. Takvi predmeti se rešavaju odmah i to, uglavnom, izricanjem novačnih kazni u rasponu od 100.000 do 120.000 dinara, ili sporazumom o priznanju krivice. Uz to, onima koji imaju vozačku dozvolu sleduju i kazneni poeni, uz izricanje mere zabrane upravljanja motornim vozilom koja, u najvećem broju slučajeva, traje pet meseci - kaže predsednik suda Milko Stankov.

ŠVERC Sve više problema na Gradini, Foto V. Ćirić

Kada je reč o prekršajima sa graničnog prelaza Gradina, oni se uglavnom odnose na krijumčarenje deviza, odnosno nerijavljivanje novca koji pojedini građani zapadnoevropskih zemalja turskog porekla, na ulasku u Srbiju - ne prijavljuju.

- Tokom proteklih devet meseci smo procesuirali 46 prekršaja koji se odnose na Zakon o deviznom poslovanju. Od putnika je oduzeto 876.640 evra, što je oko 103 miliona dinara, zatim bezmalo dva i po kilograma zlata, ali i 17 automobila i jedan motor kojima su ti prekršaji počinjeni. Ova suma ide u budžet države Srbije, a zabeleženo je i 75 predmeta švercovanja razne robe čija je vrednost porocenjena na oko 27 miliona dinara.

Krijumčareni alkohol i cigarete se odmah uništavaju, dok tekstil, tehnička i druga roba bivaju ponuđena na prodaju - zaključuje Stankov.

ADRESA Sedište Prekršajnog suda, Foto V. Ćirić

SVE VIŠE MIGRANATA

ESKALACIJU sukoba u bliskoistočnim zemljama je osetio i Prekršajni sud u Pirotu, pred koji se sve više izvode migranti iz Avganistana, ali i iz Sirije. Tokom protekla dva meseca, ovde je procesuirano više od 200 maloletnika kojima se izriču opomene ili ukori, a zatim se - posredstvom nadležnih institucija - upućuju u centre za prihvat.

Pre desetak dana je, tako, pristigla grupa maloletnih migranata koji su bili poprilično izgladneli i u lošem opštem stanju, pa su im sudije o svom trošku kupile hranu...

Zapratite Nportal na Fejsbuk stranici

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna