OTVORENO ZDANJE ZA SMEŠTAJ OSOBA SA POSEBNIM POTREBAMA: U “Bogdaju” kao kod vladike Nikolaja u Bitolju

V. Mitrić

03. 10. 2021. u 00:38

GRADONAČELNIK Šapca dr Aleksandar Pajić je sa ministarkom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja profesorkom dr Darijom Kisić Tepavčević, predsednicom Upravnog odbora Fondacije "Humano srce” Ružom Popović i protom Mirkom Vilotićem, sekretarom Eparhije šabačke SPC, u Kasarski livadama, nadomak Šapca, prisustvovao svečanom otvaranju zdanja za smeštaja "Bogdaj” za osobe sa smetnjama u razvoju.

ОТВОРЕНО ЗДАЊЕ ЗА СМЕШТАЈ ОСОБА СА ПОСЕБНИМ ПОТРЕБАМА: У “Богдају” као код владике Николаја у Битољу

Foto V. Mitrić

Gradonačelnik Pajić istakao je da je socijalna zaštita jedan od prioriteta gradske vlasti.

-”Predah smeštaj” obezbeđuje se kao dnevni, vikend ili višednevni smeštaj za osobe sa smetnjama u razvoju, radi pružanja podrške korisnicima i njihovim porodicama u održavanju i poboljšanju kvaliteta života, sa ciljem ostanka korisnika u porodici - rekao je Pajić. - Korisnicima ove usluge obezbeđuje se kratkoročna i povremena nega kroz planirane aktivnosti u cilju socijalizacije, unapređenja i razvijanja veština samostalnog života, stvaranja mogućnosti za uključivanje u zajednicu, kao i za razvijanje, očuvanje i unapređenje snaga porodica.​Usluga se pruža korisnicima do 45 dana u toku kalendarske godine, s tim što može trajati najduže 20 dana u kontinuitetu.

Usluga predah smeštaj korisnicima se obezbeđuje bez njihovog učešća u ceni usluge. Grad Šabac će, po Pajićevim rečima, i u narednom periodu nastaviti da ulaže u usluge socijalne zaštite, sve u cilju unapređenja kvaliteta života naših građana, a posebno osoba sa smetnjama u razvoju.

Ministarka Darija Kisić Tepavčević naglasila je  da je ministarstvo, na čijem je čelu,” u ovoj godini putem namenskih transfera lokalnim samoupravama usmerilo 556 miliona dinara za finansiranje usluga socijalne zaštite, a gradu Šapcu 12,5 miliona dinara”.

-Ministarstvo kroz namenske transfere usmerava finansijsku pomoć u jedinice lokalne samouprave, koje imaju najbolji uvid kako i gde treba pomoći. Nadamo se da će ova pomoć u narednom vremenskom periodu da bude i veća, da svi zajedno radimo na jačanju sistema socijalne zaštite – kazala je Kisić Tepavčević.

Ministarka Kisić Tepavčević je istakla da je “grad Šabac, primer dobre prakse, budući da je licencirao 12 usluga socijalne zaštite i da je značajan deo svojih aktivnosti usmerio ka poboljšanju ovih usluga.

-Nadamo se da će u ovoj ustanovi predah da nađu i deca i članovi njihovih porodica i da se osete kao deo velike zajednice, da nisu sami i da imaju podršku i pomoć - navela je Kisić Tepavčević.

Predsednica Upravnog odbora Fondacije "Humano srce” Ruža Popović istakla je da je predah smeštaj "Bogdaj” kruna njenog dugogodišnjeg humanitarnog rada.

-Fondacija "Humano srce” ima odličnu saradnju kako sa lokalnom samoupravom, tako i sa javnim preduzećima. To mi je podstrek za dalji rad. Uspešno sam plivala morem problema, čvrsto verujući da je obala blizu. I zaista tako i jeste. Izgradnja ovog objekta započeta je 2018. godine. Prijem korisnika počinje od 1. novembra rekla je Ruža Popović.

Inače, novo zdanje na zemljištu koje podario vladika Lavrentije, episkop šabački, površine 50 ari, nosi ime “Bogdaj”, po uzopru na sirotište koje sveti vladika Nikolaj gradio u Bitolju. Vladika je blagoslovio izgradnju ovog zdanja, jer rado ističe da “Crkva, kao brižna majka, brine o svojim članovima, pre svega onima kojima je namenjen”.

U ime vladike, koji je na lečenju na VMA, ovom svečanom činu osvećenja prisustvovali su predstavnici SPC iz Eparhije sabačke. Dom je osveštao prota Mirko Vilotić.Učesnici proslave posetili su i hram Svetog Save, koji je vladika podigao u kompleksu u kom je i “Bogdaj”, ali i drugi sadržaji za decu i omladinu.

Zapratite Nportal na Fejsbuku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024